söndag 20 december 2009

Adjö till Saab på svenska i The Post

"Adjö Saab". Så - ordagrant - skrev Washington Post som ingress i en artikel häromdagen om GM:s förmodat definitiva beslut om att lägga ner Saab. Även om det holländska företaget Spyker enligt ett pressmeddelande har planer på att lägga ett nytt bud, så talar det mesta för att det anrika bilmärket snart är ett minne blott.

Nyheten om den förestående nedläggningen har närmast pliktskyldigt rapporterats om i amerikanska medier. Saab är en mycket liten del av GM och det är få amerikaner som berörs oavsett vad beslutet blir. Så uppmärksamheten blir därefter.

Här är istället medierna för närvarande fyllda av snöovädret längs östkusten och omröstningen av vårdreformen i senaten - som väntas bli av på självaste julafton. Just nu ser det ut som om demokraterna ska kunna säkra de 60 röster som behövs för att förslaget ska gå igenom. Men det är ett urvattnat förslag och det är bara ännu ett steg av flera mot att en reform verkligen kan genomföras. Ett av problemen är att senatens och representanthusets respektive förslag ser rätt olika ut. En kompromiss måste alltså arbetas fram för att kongressen ska kunna enas om en reform - som sedan Barack Obama kan skriva under.

Det kommer sannolikt ta tid. Mitt tips om att presidenten ska kunna sätta sin signatur under reformen på årsdagen av tillträdandet - den 20 januari - ser allt mindre troligt ut. Men den som lever får se...

Inga kommentarer: