torsdag 31 december 2009

Den lilla amerikanska huvudstaden

Från min egen tid som nyhetsreporter minns jag perioden kring nyår som statistikens förlovade tid. Året skulle summeras och det mesta går att mäta i siffror, kvoter, diagram eller tabeller - om det så handlade om arbetslöshet eller de popäraste hundraserna.

Intet är särskilt nytt under solen. För ett år sedan refererade jag en massa statistik (kolla länken här) och dagens nyhetsrapportering från "riktiga" medier präglas också av siffror av varjehanda slag. Washington Post har valt att fokusera sin statistiktext på utvecklingen av antalet invånare i District of Columbia, denna märkliga juridiska bildning som varken är en delstat, en kommun (county) eller en stad utan helt enkelt ett distrikt - eller möjligen en "huvudstad".

Som de flesta av er antagligen känner till är den amerikanska huvudstaden, Washington DC, inte direkt imponerande när det gäller invånarantal. Befolkningen var som störst direkt efter andra världskriget. Då trängdes drygt 800.000 personer inom distriktets gräns. Sedan följde en rad år av minskande befolkningsmängd. Bottennoteringen - i modern tid - kom 1998, då invånarantalet var nere på 565.000 personer. Sedan har befolkningskurvan vänt uppåt igen och nu tangerar den 600.000 personer.

Däremot är själva distriktet bara en relativt liten del av det storstadsområde som i praktiken är helt ihopbyggt. Räknar man in hela det urbana Washingtonområdet bor det 5,4 miljoner personer här. Och lägger man dessutom till Baltimore med omgivningar (ett längre stenkast från DC) ramlar befolkningsmängden upp i drygt 8 miljoner personer.

Så även om själva DC är relativt litet, så är det rätt gott om folk i närområdet...

Med dessa statistiska funderingar vill jag önska alla ett riktigt gott nytt år!

Inga kommentarer: