onsdag 16 december 2009

Stor uppmärksamhet om Köpenhamns-mötet

En ark har byggts på the National Mall här i DC som en liten kommentar till det pågående klimatmötet i Köpenhamn...


Jag är förvånad över vilken uppmärksamhet klimatmötet i Köpenhamn faktiskt får här i USA. Här är överlag miljömedvetandet anskrämligt lågt bland befolkningen (även om det finns undantag) och den politiska viljan att förändra de levnadsvanor som leder till miljöförstöring, sopberg och koldioxidutsläpp är... måttlig. Man vinner inte några val i USA på att predika sparsamhet eller på att begränsa utsläppsrätter.

Att Barack Obama länge tvekade om han överhuvudtgate skulle visa sig i Köpenhamn bär syn för sägen. Nu ska han visst åka över en sväng, i slutet av veckan. Fast det känns närmast ovilligt.

Med den bakgrunden är det både roligt och hoppingivande att klimatmötet ändå syns ordentligt här i amerikanska medier. Det är dagliga rapporter om framgångar - eller brist på framgångar - i förhandlingarna. I morse hade NPR (National Public Radio) ett långt inslag om att mötets ordförande, den danska miljöministern, fått lämna ordförandeskapet till premiärministern. NPR:s utsända spekulerade om orsaken och tolkade det som ett illavarslande tecken. Tidigare i veckan var det många och långa inslag och artiklar om utvecklingsländernas uttåg från konferensen.

Jag har en känsla av att intresset för FN:s klimatmöte faktsikt speglar en genuin vilja att närma sig miljöfrågorna från amerikanskt håll. Även om jag med mina svenska ögon kan konstatera att man har en oerhört lång väg att gå - både när det gäller folks inställningar, vilja till uppoffringar, förändring av levnadsvanor och praktiska, konkreta handlingar och när det gäller mer formella regelverk, lagändringar, begränsningar av utsläpp och liknande.

2 kommentarer:

Werner sa...

Det skall bli spännande att se vad utgången av Köpenhamnsmötet blir. Trycket på USA verkar öka rejält nu på slutet. Frågan är om det når de amerikanska väljarna så att opinionen börjar svänga. Men troligen behövs det lite mer naturkatastrofen för att man skall vakna.

Peter sa...

Ja, här på östkusten är det snörekord och kallt som attan, så skämten haglar om "the global warming"...