onsdag 9 december 2009

Urusel amerikansk skolmat

Vi har ju redan kunnat konstatera det via våra egna skolbarn, men nu finns det även på papper. Dagens USA Today har ett större grävrep om att den mat som serveras i landets skolor ofta håller rätt urusel kvalitet. Det är lite roligt att en av de grävande reportrarna är Pete Eisler, en av våra vänner här i DC. Nyheten slogs upp stort i USA i dag och Pete intervjuades bl a i CNN.

Staten här i USA köper upp och levererar årligen tusentals ton mat till landets skolor. Det är ett sätt för främst de fattiga kommunala skolorna att kunna erbjuda eleverna skollunch, och ofta även frukost, till rimliga kostnader för föräldrarna. På vår kommunala skola kostar t ex lunchen 1,25 dollar (en dryg tia). Utan de statliga leveranserna hade skolmaten kostat betydligt mer.

USA Today har tittat närmare på vilka krav som staten ställer på de kött- och kycklinguppköp som görs. Det visade sig att statens krav på kvalitet och livsmedelhygien när det gäller mat till skolmat är betydligt lägre än motsvarande krav som snabbmatskedjor ställer på sina leveranser.

Här i USA har man i åratal diskuterat skolmatens kvalitet. Dels när det gäller det näringsmässiga innehållet (för mycket fett och socker), dels kvaliteten och hygienen. Det har varit ett antal större och mindre skandaler under årens lopp, där undermålig mat serverats till skolbarn - med utbrott av salmonella, matförgiftningar och allmänt illamående som följd.

President Obama - som just nu sitter på sitt Air Force One på väg till Oslo för att ta emot fredspriset - har tidigare sagt att skolmaten kvalitet och näringsmässiga innehåll är mycket viktigt. För många barn är skollunchen den enda lagade maten som de får under dagen. Även Michelle Obama har engagerat sig i matfrågan och bland annat inlett olika projekt för att få barn att äta mer hälsosamt.

Inga kommentarer: