söndag 26 april 2009

Svininfluensa - allvar eller medieepidemi?

Det har spekulerats om det i flera år nu. När ska nästa pandemi slå till? Var kommer den att börja? Och hur?

Få saker kan skapa sådan rädsla och ångest som en allvarlig epidemi. Fågelinfluensan ledde ju till både stor hysteri och intensiv debatt när den var som mest aktuell för ett par år sedan. Sedan har det varit lugnt i några år. Tills nu, kanske. Svininfluensan i Nordamerika kan möjligen vara början på något som kan utvecklas till en pandemi. Eller åtminstone en medieepidemi. Vilket kan vara nog så allvarligt.

Det började med upptäckten av några rätt få fall i södra USA för omkring en vecka sedan. Inget allvarligt. Sju konstaterade fall - och även om experter kunde se att viruset sannolikt verkade smitta från människa till människa, så utmålades ingen fara på taket. De sju insjuknade blev rätt snabbt friska igen.

Sedan kom då larmet från Mexiko i slutet av veckan. Plötsligt var det inte längre några få fall. Och det var inte heller någon lindrig influensa. Just nu pratas det om runt 1 400 insjuknade och drygt 80 döda. Det finns dock ännu så länge bara 20 verifierade fall i Mexiko. Lika många i USA och dessutom sex bekräftade fall i Kanada. New York Times har en bra uppdatering.

Ännu så länge har man inte sett några spår av influensan utanför Nordamerika, men det är sannolikt bara en tidsfråga innan den även når Europa och resten av världen, åtminstone med enstaka fall.

Jag kollade beredskapen hos Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet i helgen och båda myndigheterna hade lagt ut samordnad och uppdaterad information under lördagen - och dessutom uppdaterat den på söndagen. Bra! Även UD har lagt ut information med länkar.

Jag har ännu inte sett några personer gå omkring med munskydd här i den amerikanska huvudstaden. Däremot har folk nere i de södra delstaterna börjat använda dem. Och när jag var på grillparty hos grannarna här i eftermiddags så var svininfluensan det stora samtalsämnet.

Det här kan bli hur stort som helst. Och det oavsett om det faktiskt utvecklas till en pandemi eller ej. Det som har sitt epicentrum i eller runt USA brukar nämligen som bekant bli föremål för en enorm medial bevakning och uppmärksamhet.

Jag väntar bara på att få se Anderson Cooper på CNN prata från fältet någonstans i eller nära Mexiko. I direktsänding. I munskydd.

Inga kommentarer: