onsdag 29 april 2009

Obamas 100 första dagar

Denna dag har varit smockfull av rapporteringar av Barack Obamas 100 första dagar. i TV, radio och tidningar har det varit sammanfattningar, diskussioner, analyser, bedömningar, betygsättningar och kommentarer.

Jag har för övrigt bidragit en smula själv genom att skriva en och annan text till svenska tidningar.

Och Barack Obama själv har varit ovanligt offentlig denna dag. Först deltog han i ett så kallat Town Hall Meeting i S:t Louise, Missouri. Direktsänt i alla större kanaler förstås. Och för en stund sedan höll han en direktsänd presskonferens på prime time.

Men den växande uppståndelsen kring svininfluensan, H1N1, tog bort en smula av fokuset på de 100 dagarna. I morse rapporterades om det första dödsfallet i USA, ett knappt tvåårigt barn från Mexiko som avled på ett sjukhus i Texas. Under hela dagen har sedan rapporterna om nya misstänkta sjukdomsfall duggat tätt och när WHO i kväll höjde bedömningen för en möjlig pandemi till fem på en sexgradig skala, höjdes naturligtvis också det mediala tonläget.

Lite i skymundan, bakom 100 dagar och H1N1, går nu den amerikanska bilindustrin mot något som kan vara en helt avgörande månad för dess framtida vara eller inte vara. Chryslers öde kan beseglas redan i morgon, då företaget måste presentera en hållbar plan för sin överlevnad. Fixar man inte det väntar en sannolik konkurs. GM ska presentera sin plan en månad senare.

Inga kommentarer: