söndag 12 april 2009

Reagan Jr gillar inte Obama

Jag brukar roa mig med att läsa Michael Reagans söndagskolumner i den ärkekonservativa tidningen Washington Examiner. Michael är äldste sonen till framlidne Ronald, men pappan framstår närmast som radikal i jämförelse med vad sonen brukar förfäkta i spalterna.

Till vardags är han radiopratare på högerkanten, ett jobb som han kombinerar med en och annan krönika i den konservativa pressen.

I dag, precis som förra söndagen, och söndagen innan om jag minns rätt, ägnar han hela sin spalt i Examiner åt att fördöma och förlöjliga Barack Obama och dennes person, politik, religion, familj och en hel del annat.

Reagan Jr verkar hysa en ilska eller närmast ett hat mot presidenten. Det är något som jag tycker mig märka är ett framträdande karaktärsdrag hos många av Obamas mest högljudda kritiker på högerkanten, som t ex radioprataren Rush Limbaugh eller Fox-medarbetarna Bill O'Reilly och Sean Hannity.

I Sverige är det väl Göran Skyttes märkligt bittra tirader i Svenskan som kommer närmast. Med den skillnaden att de amerikanska "hatarna" på högerkanten ofta är rätt roliga och ibland så överdrivna att de kommer på sig själva och lägger till en självironisk tvist. Jag har aldrig läst något roligt eller självironiskt av Göran Skytte i Svenskan. Fast jag har å andra sidan inte sett alla hans krönikor.

Nåväl. I sin senaste spalt skriver Michael Reagan bland annat att:
  • Barack Obama ännu inte hitta sin kyrka - eller moské - i Washington (anspelar på att Obama minsann har en förkärlek till muslimer, dvs terrorister. Han heter ju Hussein)
  • Han bugade djupt för inför kungen av Saudiarabien - som är muslim.
  • Obama varit på "skyll-på-USA-lyft upp-våra-fiender-turné" i Europa ("blame-America-uplift-our-enemies")
  • Obama upptäckt glädjen med att resa bekvämt i presidentplanet Air Force One - resandet ser till att han inte behöver svara på jobbiga frågor eller göra något åt den ekonomiska krisen.
  • Obama inlett den största vänstervridningen av USA någonsin.

Och så vidare och så vidare.

Men Barack Obama kritiseras även från vänsterkanten. Paul Krugman, amerikansk professor och nobelpristagaren i ekonomi är en varm Keynes-anhängare och beskriver sig själv som en socialdemokrat av europeisk sort. Han tillhör de hårdaste kritikerna och menar att Obama nu pumpar in miljarder i finanssystem som redan visat att det inte fungerar. Alla dessa gigantiska mängder pengar är helt bortkastade om de inte kombineras med grundläggande förändringar; Systemet måste saneras, regleras, reformeras och skärpas om skattebetalarnas pengar verkligen ska komma till nytta.

Höger- och vänsterkritik mot den sittande presidenten, alltså.

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Jag brukar också läsa tidningar vars politiska inriktning inte samstämmer med min egna. Det är givetvis mycket mer givande att läsa hur människor med andra infallsvinklar resonerar än att bara läsa människor som förstärker min förförståelsebaserade uppfattning.

Det kräver dock att man kan finna någon form av respekt för krönikörens utgångspunkter och därigenom en bro till någon form av syntes.

I många fall finns det inte någora förutsättningar för någon sådan bro, då verklighetsuppfattningarna är så väsensskilda. Självironi är dock ett steg på vägen, så att man i alla fall blir road snarare än arg.

Peter sa...

Jag kan väl ärligt säga att det inte blir så värst många broar till syntes. Men som du skriver, det är givande att försöka förstå hur andra tänker och dessutom är Fox News så uppåt väggarna bindgalna rätt ofta så det är snarast svårt att ta dom på allvar. Och som sagt, ibland har dom svårt att göra det själva också. Kul match på Gamla?