Medierna här i USA rapporterar i dag om nya dystra siffror när det gäller arbetsmarknaden. Mer än 660 000 personer miste jobbet i mars och totalt har nu ofattbara fem miljoner amerikaner blivit av med sina arbeten på ett år.
Även om en del av dem har hittat nya jobb, så har den öppna arbetslösheten ökat med 70 procent under samma tid. Den är nu uppe i 8,5 procent och flera tunga prognosmakare är inne på att det arbetslösheten kommer att passera 10 procent redan i höst.
Dystert sa Bull.
Finns det då inga tecken på en vändning? Nej, egentligen inte. Huspriserna har slutat gå ner på en del ställen, men fortsätter falla på andra. Bostadsförsäljningen har ökat något totalt, men bara jämfört med urusla försäljningsmånader tidigare i vinter. Konsumtionen fortsätter att vika och flera stora kedjor inom detaljhandeln rapporterar om drastiska nedskärningar eller risk för konkurs. Resandet och turismen minskar kraftigt. Nöjespark-kedjan Six Flag sägs vara mer eller mindre bankrutt.
Och så vidare, och så vidare.
Det enda lilla tecken på uppgång skulle möjligen kunna vara att börserna här i USA har återhämtat sig något under mars månad. Dow Jones index orkade i fredags ta sig över 8 000 punkter för första gången på nästan två månader. Men då ska man veta att indexet låg på
omkring 14 000 för ett drygt år sedan.
President Obama försökte skicka positiva signaler till hemmafronten från toppmötet i London, men lyckades väl inte särskilt bra. Det är inte lätt att försöka hävda att vändningspunkten är här och låta trovärdig när nya dystra siffor ständigt sköljer in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar