måndag 15 september 2008

Lehman Brothers kollapsar

En av de mer anrika investmentbankerna i USA, Lehman Brothers, har gått omkull i kölvattnet av bolånekrisen här i USA och för de flesta kom beskedet helt överraskande. De senaste veckorna har snarare varit fyllda av hyfsat positiva ekonomiska rapporter och en allmän känsla av att den där krisen som var så befarad i våras, nog var rejält överdriven.

I förra veckan kom så beskedet att den amerikanska staten gått in och stött två större finansinstitut och i helgen har det pågått intensiva räddningsförsök av flera större företag i sektorerna försäkring och investeringar. Lehman Brothers var dock bortom räddning och sent i går kväll kom beskedet att det var kört.

Nyhetssändningarna här är fyllda av rapporter, analyser och prognoser. Är denna finansiella kris en tillfällighet eller visar det på något fundamentalt som kommer att ha omfattande återverkningar under lång tid framåt.

En kommentator i NRP (National Public Radio) beskrev det som en "reningsprocess". Det är nu som de "sjuka" företagen inom den finansiella sektorn kommer att falla ifrån. Och det finns gott om sådana, menade hon.

Börserna runt om i världen har fallit kraftigt de senaste timmarna och här i USA antar alla att alla index kommer att sjunka rejält. Även oljepriset påverkas och är nu nere under 100 dollar för första gången sedan i våras.

Inga kommentarer: