fredag 12 februari 2010

Frisbeens fader död

Fred Morrison, pilot, snickare och uppfinnare av frisbeen, har avlidit 90 år gammal. Det rapporterar Washington Post i dag.

Morrison upptäckte det som han senare utvecklade till frisbee när han och dåvarande fästmön på skoj kastade ett lock till en popcorn-förpackning till varandra. Det var 1937. Och resten är historia, som det brukar heta.

När han senare kastade en något mer förfinad version av locket på den kaliforniska stranden, kom det någon förbi och erbjöd sig köpa den där roliga leksaken.

Fred Morrison insåg att han kommit på något som skulle kunna bli kommersiellt intressant. Så han satte igång och jobbade mer seriöst med material och form. Efter kriget försökte han slå igenom med sin Pluto Platter - namnet frisbee kom först senare - genom att åka runt på marknader i USA, bland annat iförd en rymddräkt för att öka intresset. Det gick väl sådär.

Han stod ut i något årtionde och tillverkade bland annat de första plast-tallrikarna. 1957 upptäckte företaget Wham-O, dittills mest kända för sina rockringar, hans "platter" och tecknade ett avtal med honom. De fick rätten till hans idé. Och Fred Morrison fick en livslång provision på försäljningen.

Wham-O bytte namn på Pluto Plattern och vips var frisbeen född. Sedan dröjde det inte länge förrän den började sälja ordentligt i USA. Först mest som en billig leksak, men rätt snart började det utvecklas olika mer eller mindre seriösa sporter kring frisbeen.

Det gick så bra att Fred Morrison kunde sluta arbeta som snickare och dra sig tillbaka som en rik man 1967. Han försökte lansera några andra uppfinningar, men ingen gjorde något större väsen av sig. Men det räckte ju gått med frisbeen, som enligt företaget sålt i 200 miljoner exemplar sedan slutet av 1950-talet.

Som vanligt när det gäller försäljningssuccéer är det flera som gör anspråk på att vara upphovsman/kvinna. Idet här fallet hävdar t ex en anställd på Wham-O att han borde vara den rättmätiga fadern till frisbeen, eftersom han såg till att ta bort det löjliga rymdtemat, tog fram en ny och mycket mer stabil design och dessutom ansökte och fick patent på sin version. Men Fred Morrison, som aldrig gillade namnet frisbee, är nog trots allt den rättmätiga frisbee-pappan.

För övrigt har en svensk, Christian Sandström, rekordet i längdkastning med frisbee, 820 feet (250 meter), berättar the Post.

Inga kommentarer: