onsdag 17 februari 2010

Obama bygger ut kärnkraften

Det har inte byggts ett enda nytt kärnkraftsverk på 30 år i USA. Men nu lär det bli ändring på det. De närmaste åren kan det bli uppemot tio nya reaktorer. Och utbyggnaden sker genom ett generöst statligt lån som kommer att godkännas av Barack Obama. Det skriver bland andra Washington Post i dag, onsdag.

I sitt tal till nationen, State of the Union, pratade presidenten bland annat om att han kan tänka sig att börja borra efter olja längs kusterna, öka kol-användningen samt bygga ut kärnkraften. Uttalandena bör ses som en utsträckt hand till republikanerna, som länge krävt just detta. Obama är nämligen beroende av en uppgörelse över partigränsen i flera viktiga frågor och får att hålla oppositionen vid gott mod måste han visa att han är beredd att kompromissa.

Den amerikanska miljörörelsen är inte direkt förtjust över Obamas kärnkraftsvänliga linje. Också inom det demokratiska partiet finns det kritik, Eller som presidentens presskereterare Robert Gibbs uttryckte saken på en presskonferens i går: "(This) might not make everybode in the party completely comfortable".

USA har i dag 104 reaktorer i kommersiell drift. Genom att bevilja ett statligt lån på drygt åtta miljarde dollar, ser Obama till att det blir minst ytterligare två. Dessa ska byggas i delstaten Georgia, på gränsen till South Carolina. De slutliga besluten beräknas kunna tas under nästa år.

Dessutom har Barack Obama uttalat sitt stöd för byggandet av ytterligare omkring åtta reaktorer, som i så fall delvis skulle finansieras via förmånliga statliga lån.

Obama motiverar sitt beslut med att kärnkraften kan bidra till att minska USA:s beroende av fossila bränslen och därigenom minska koldioxidutsläppen. Dessutom menar han att satsningen på kärnkraft ökar antalet arbetstillfällen och ger USA en bättre position när det gäller spjutspetsteknologi och gynnar framtida potentiella exportinkomster.

Kritikerna menar att det egentligen mest handlar om att få republikanerna på bra humör och att Obama istället borde satsa på utveckling och forskning kring alternativa energikällor - ett område där USA ligger långt bakom andra länder när det gäller kunskap och teknik.

2 kommentarer:

Werner sa...

och vi är inte sämre. Nu har alliansen planer på att det skall bli OK att bygga om de befintliga kärnkraftverken till mer modernt snitt. Det tar väl 10-20 år om det blir av.
Men trenden är tydlig över världen. Man vill inte avstå höjd levnadsstandard genom att spara på energi. Eller mindre andra utsläpp för den delen. Après nous le déluge. (Man haver ju läst franska)

Peter sa...

Jo, jag såg det. Samtidigt har det de facto inte, såvitt jag vet, startats någon reaktor på många år någonstans i världen. Frågan är således om tekniken utecklats särskilt mycket under de senaste årtiondena.