onsdag 24 februari 2010

Sista försöket för Obama

I morgon, torsdag, har Barack Obama kallat både demokrater och republikaner i kongressen till möte om en samlad hälso- och sjukvårdsreform. Målet är att pressa fram en överenskommelse över partigränsen och på så sätt få igenom förslaget i kongressens båda kamrar.

Sannolikheten att han ska lyckas är inte särskilt stor. Representanter från oppositionen har hittills uttalat sig mycket kritiskt till Obamas reformförslag och inte mycket talar för att någon av de republikanska ledamöterna i senaten ska byta sida. Även om Vita Huset naturligtvis intensivt bearbetar alla tänkbara "bipartisaner" just nu.

Blir det ingen överenskommelse så är det kört för en samlad sjukvårdsreform. Därmed kapsejsar Barack Obamas viktigaste inrikespolitiska fråga (möjligen bortsett från räddningsaktionerna när den ekonomiska krisen var som mest akut). Presidenten får istället satsa på att få igenom delar av reformen uppdelade i mindre portioner. Alternativt starta en helt ny process fram noll. Det är detta som oppositionen kräver.

Det ska bli mycket intressant att följa mötet i morgon. Det direktsänds i amerikansk TV.

Inga kommentarer: