söndag 7 februari 2010

Super Bowl-söndag

Det har blivit dags för årets största enskilda sporthändelse i USA: Super Bowl. Eller finalen mellan segrarna i de båda ligorna NFL (National Football League) och AFL (American Football League).

Det handlar alltså om amerikansk fotboll, vid sidan av baseboll den största sporten i USA sett till antalet åskådare, ekonomi och intresse.

Årets final spelas mellan New Orleans Saints och Indianapolis Colts och avgörs i ett varmt och soligt Miami. Matchen är stor i sig, men innehåller i år en extra dimension: Det är nu som New Orleans ska visa att man rest sig som stad efter den förödande Katrina-stormen 2005.

Medierna här har variut fyllda av reportage om den fattiga staden som drabbades så hårt och som nu mödosamt och långsamt håller på att hämta sig. Platsen i Super Bowl för the Saints handlar mycket mer om sportslig framgång. Det handlar även om att reparera stukad stolthet och visa resten av USA att man minsann är på fötterna.

Även spelarna i New Orleans, varav knappt någon är från närområdet, har uttalat att de känner sig extra tända på grund av invånarnas bakgrundshistoria och oerhörda engagemang för sitt lag och för sin stad.

Det återstår dock att se om Saints når ända fram. jag misstänker att the Colts vill ha ett ord med i den frågan... Matchen börjar om några få minuter.

4 kommentarer:

Olle J. sa...

På svensk teve kom det några inslag som uppmärksammade att matchen skulle sändas på tv3, tror jag att det var. Berättarrösten förtäljde för oss att detta var årets sporthändelse. Samma år som det är VM i fotboll... Fast det sänds la inte på tv3...

Peter sa...

Sannolikt inte. Sålde inte SvFF ut det till någon obskyr kanal. 5:an? Paradoxalt nog hade jag större möjligheter att se EM för två år sedan härifrån än vad jag sannolikt hade haft i Sverige. Samtliga matcher gick i amerikansk TV (förutsatt att man har kabel, vilket vi har).

Olle J. sa...

Nja, tror la bestämd det är TV4+SVT som har rättigheterna i år igen.

Mest fokuserad på att de kommer att stycka upp den allsvenska säsongen. En månads vila innan förkunnad för att superstjärnorna skall hinna vila ut sig innan VM.

Oklart vilka utmattade superstjärnor som spelar i Allsvenskan men uppehåll blir det.

Peter sa...

Det måste väl vara kapten Lundgren som åsyftas? En riktig superstjärna, snart på en bil i Göteborg har jag hört ryktas.