måndag 1 december 2008

Big Three samåker till stan

Så är det då åter dags för den amerikanska bilindustrin - Big Three - att komma till Washington DC och be om skattepengar. Sannolikt sköter de sig bättre den här gången. Förra gången de var här så lyckades de reta upp kongressledamöterna genom att komma uppenbart illa förberedda och folket genom att flyga ner från Detroit i varsitt dyrt jetplan.

Nonchalant, klantigt och häpnadsväckande dumt, tyckte både politiker och folk. Ni anar inte vad upprörda många av vännerna här är över direktörernas uppenbara brist på fotfäste i den amerikanska vardagen.

Nu ryktas det om att de tre ska samåka ner i en bil... Frågan är om de i så fall väljer en GM, Ford eller Chrysler.

Ford överväger att försöka sälja Volvo, vilket var ganska väntat. Biltillverkarna måste nu visa att de är beredda att ta till rejäla åtgärder för att försöka lösa den akuta krisen. Av det tre stora så är Ford det företag som är mest välskött och har störst framtidspotential enligt bedömare - så det är är ingen tillfällighet att det är just Ford som ser till att åtminstone skapa en illusion av att något är på gång.

Både GM och Chrysler har stora strukturella och strategiska problem. Produktionen kostar stora pengar och flera av de bilmodeller man satsat på och lanserat under senare år har varit illa tajmade eller visat sig vara näst intill osäljbara.

Nu ska det bli intressant att se vad som händer med Saab...

Inga kommentarer: