tisdag 2 december 2008

Ingen samåkning - men hybridbilar

Nej, ryktet som att de tre VD:arna för Big Three (Ford, GM och Chrysler) skulle samåka från Detroit till Washington var för bra för att vara sant.

Däremot har Fords VD Alan Mulally kört ner i en Ford Escape hybrid. Rick Wagoner på GM körde likaså ner i en miljöbil; Chevy Maliby hybrid. Hur Chryslers VD tog sig hit är oklart - företaget vill inte avslöja det av säkerhetskäl. Och visst, det är ett känt faktum att Chrylsers växellådor är urusla, så det kändes väl för osäkert att köra ner i en av företagets egna bilmodeller.

Förutom denna symbolhandling kommer de stora denna gång med en hel del mer i säcken. Tanken är att blidka politikerna så att företagen kan få totalt uppemot 25 miljarder dollar i stöd. Bland annat har Fords VD lovat att gå ner i lön till 1 dollar/år om företaget behöver använda stödpengarna. Man få hoppas att han har lite pengar undanstoppade, vilket han med största sannolikhet har eftersom hans lön förra året var drygt 21 miljoner dollar.

Det blir inga chefsbonusar nästa år i något av företagen. Dessutom minskade löner för toppcheferna, ingen löneökning för anställda och sedan ska ett antal dyra företagsflygplan säljas.

Det verkar som om de tre företagens ledningar lärde sig något när de besökte Washington förra gången. Nu kommer de med all sannolikhet få sina pengar.

Fakta här ovan är mestadels hämtade från nyhetsbyrån AP.

Inga kommentarer: