tisdag 16 december 2008

Extremt intresse för Inauguration Day

Washington DC bävar inför Inauguration Day den 20 januari. Enligt en del bedömare kommer hela fyra miljoner personer att samlas här i DC för att vara med när Barack Obama svärs in som den förste svarta amerikanska presidenten.

Fyra miljoner personer är ungefär tre miljoner för många för huvudstadens infrastruktur. Tunnelbanesystemet fungerar vanligtvis utmärkt, men har en maximal kapacitet på 120 000 passagerare per timme. Detta under förutsättning att alla tåg fungerar och att det inte händer något som stoppar upp. Vilket det naturligtvis kommer att göra med så mycket folk i farten.

Bussar och taxibilar kommer att ha mycket begränsade möjligheter att ta sig fram i centrala Washington, eftersom stora delar av downtown ska vara avstängd av säkerhetsskäl. Att ta sin egen bil i närheten av DC den 20 januari är det knappast någon ens överväger. Det kommer att vara kaos på gatorna.

Ta tunnelbanan tidigt på morgonen och var beredd att stanna i stan hela dagen. Eller cykla eller gå om du har möjlighet. Det är uppmaningen från de lokala myndigheterna.

Flygbolagen har satt in extraflyg. Tågen är i stort sett fullbokade. Det finns endast ett fåtal hotellrum kvar - och priserna är extremt upptrissade. Folk hyr ut sina hus eller lägenheter till skampriser. För några veckor sedan läste jag om att ett hus nära centrala stan hyrts ut för helt obegripliga 60.000 dollar för en vecka.

Själv räknar jag med att vandra den 20 januari. Vi bor omkring en timmes promenad från kongressen, men vi lär inte komma i närheten av själva byggnaden. Istället får vi inrikta oss på att få se en skymt av paraden. Möjligen.

Hur som helst så kommer det bli en väldigt intressant dag i Washington DC den 20 januari 2009.

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Finns det någon som fått den viktiga uppgiften att gå bakom den blivande presidenten och viska Recorda qui tu est mortal - kom ihåg att du är dödlig?

Peter sa...

Jo, det är väl den samlade journalistkåren, det. Särskilt folket på Fox News lär göra vad de kan för att plocka ner Obama. Fast de lär ju inte viska. Och de har väl kanske inte exakt samma syfte som de där viskarna i Romarriket... När jag tänker närmare efter är det nog snarare någon spin doctor eller strateg i Obamas stab som går bakom och viskar. Det var väl exakt detta som bildirektörerna här i USA saknade när de besökte Washington DC för första gången för någon månad sedan.