söndag 28 december 2008

Bobby Fischer RIP

Tidningarna är så här års fyllda av minnesord över personer som avlidit under året. The N Y Times Magazine ägnas denna söndag helt och hållet åt kända personer som gått bort. Bland de många porträtten finns ett av schackspelaren Bobby Fischer, som dog i januari, 64 år gammal.

Fischers levnadsöde är minst sagt märkligt. Precis som många andra hörde jag själv första gången talas om honom i samband med den berömda matchen mot dåvarande världsmästaren från Sovjetunionen, Boris Spasskij, men han hade då varit välkänd och erkänd i schackkretsar i många år.

Jag minns hur min schackspelande farbror var eld och lågor inför mötet mellan den geniförklarade men excentriske Fischer och den äldre, coola och ytterst intelligente Spasskij. Kampen avgjordes i Reykjavik 1972 och följdes av hela världen. En strid mellan en amerikan och en ryss i en tid som fortfarande präglades av ett kallt krig var naturligtvis hett stoff.

Fischer vann matchen efter diverse uppseendeväckande turer och sedan försvann han från schackscenen. Under en tid var han medlem i en sekt i Kalifornien. Sedan flyttade han runt i världen och blev allt mer konstig.

Trots sin egen judiska bakgrund, gav han uttryck för antisemitiska åsikter i ett flertal intervjuer. Bland annat tyckte han att alla judar skulle sättas i fängelse och anklagade dem för att vilja utrota den afrikanska elefanten eftersom dess snabel påminde om en oomskuren snopp...

Han applåderade terrorattacken mot USA 2001 och tog ut sina lagningar ur tänderna eftersom han var övertygad om att USA och Ryssland försökte styra honom genom att skicka radiosignaler via tänderna till hans hjärna. Så småningom förlorade han sin rätt att inneha ett amerikansk pass och sökte politisk asyl på Island eftersom han blivit utslängd från Japan, där han bodde innan.

Det var också på Island han avled den 17 januari. Enligt artikeln i N Y Times Magazine skedde begravningen i hemlighet, med endast fyra personer närvarande.

Onekligen en fascinerande person.

Inga kommentarer: