söndag 7 december 2008

Glädjespridaren - en smittbärare

Begreppet glädjespridare är inte så dumt. Ny forskning visar nämligen att glädje är starkt smittsamt. Washington Post hade berättade i fredags om en ny studie som visar att ”happiness is contagious” – glädje är smittsamt. Det är forskare vid Harvard som i en stor studie, de har följt nästan 5 000 personer i mer än 20 år, kan konstatera att glädje är ungefär lika smittsamt som influensa.

Glädje smittar främst i närområden och inom familjen, mellan släktingar, grannar, vänner. Däremot är glädje inte alls smittsamt mellan arbetskamrater. Enligt forskarna kan det bero på att vi har en helt annan ”relationsmässig dynamik” på jobbet. Det handlar ofta mer om konkurrens och tävlan än om samarbete och gruppkänsla. Framgångar för en person på jobbet kan ske på bekostnad av någon annan. Och då är det kanske svårt att smittas av glädje.

Intressant är också att ”oglädje” (unhappiness) inte alls är lika smittsamt. Naturligtvis påverkas vi när någon som står oss nära är olycklig, men smittan är inte alls lika stark som den är om personen är glad och lycklig.

Forskarna spekulerar nu i om det här med glädjesmitta ligger i våra gener. Uttryck som skratt, leenden, mjuka ljud (som sång) skapar en positiv känsla och gör att vi känner oss bättre, orkar mer och kan arbeta mer effektivt tillsammans som en grupp.

Plötsligt ser jag helt nya målbeskrivningar för Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsens smittskyddsenhet. Istället för att jobba för att förhindra smittspridning i samhället , borde de arbeta för att öka den. Åtminstone den här.

Keep on smiling!

Inga kommentarer: