tisdag 26 maj 2009

Alla rätt, Obama

Han lyckades plocka rätt många poäng med sitt val till ny domare till USA högsta domstol (läs mitt tidigare inlägg för bakgrund). I dag meddelade Barack Obama att hans kandidat till Supreme Court är Sonia Sotomayor.

Hon är kvinna, hispanic, ung i dessa sammanhang (född 1954) och har en bakgrund som närmast är den perfekta bilden av the American Dream:

Föräldrarna var fattiga invandrare från Puerto Rico. Pappan, som hade gått tre år i skola och inte kunde ett ord engelska när familjen kom hit under andra världskriget, dog när Sotomayor var 9 år. Hon och brodern växte upp med sin ensamstående mamma i ett fattigt område i Bronx, New York. Mamman hade tidvis två jobb för att klara ekonomin. Genom stipendier kunde både Sonia Sotomayor och brodern studera på universitet. Hon gick både Princeton och Yale. Brodern är numera läkare.

Den formella utnämningen sker av senaten, men dyker det inte upp några gravade hundar så lär Sonia Sotomayor dra på sig den långa, svarta kaftanen i samband med att domstolen inleder sitt arbete i september. Även om republikanerna i senaten säkert kommer att göra vad de kan för att sätta käppar i hjulet på utnämningen...

Inga kommentarer: