onsdag 13 maj 2009

Etnicitet eller genus?

Vad är viktigast? Etnicitet eller genus?

Barack Obama har fått mycket beröm för sin första tid i Vita Huset, men på ett område har han knappast lyckats bättre än sin företrädare: Jämställdheten.

Även om ett av hans första beslut var att godkänna en lag som ger formell rätt till lika lön för lika arbete oavsett kön, så kan det inte bortförklaras: 75 procent av hans regering består av män och i hela administrationen är den manliga dominansen påtaglig.

Det här är inte på någpt sätt typiskt för just Obama. Hela det amerikanska samhället präglas av män, män och män. Jag har skrivit en krönika om det här om ni vill ha lite mer fakta och åsikter.

Nu har dock presidenten chans att rätta till fördelningen i en av de absolut mest genus-sneda institutionerna inom USA:s förvaltning, Högsta Domstolen. Av de nio ledamöterna är för närvarande en kvinna, den svårt cancersjuka 76-åriga Ruth Ginsburg. Resten gubbar. David Souter har meddelat sin avgång, vilket innebär att Obama nu kan tillsätta en ny ledamot.

I dag, onsdag, ska han träffa en massa höga jurister och andra betrodda för att diskutera utnämningen, som troligen kommer att offentliggöras senast i sommar. Spekulationerna är redan i full gång. Att det blir en domare med dragning åt det liberala hållet torde vara ställt utom allt tvivel. Hittills har diskussionen mest kretsat kring etnicitet. Är det dags för en första "hispanic"? Eller ytterligare en ledamot med african-american-bakgrund?

Åldern har också pratats om. Domstolen behöver föryngras. Souter är 69 år och betraktas som ung i sammanhanget. Den äldste domaren är 89 år.

Några har även påpekat att det skulle kunna vara bra att tänka på att få in en kvinna till i församligen. Särskilt med tanke på att det sannolikt bara är en tidsfråga innan Ginsburg tvingas avgå.

Det är en intressant avvägning som Obama måste göra inom kort. Kan han hitta en kompetent, ung, kvinna med latinamerikansk bakgrund? I så fall prickar han in rätt många rätt.

Det är intressant att se hur genus och etniticitet rätt ofta hamnar i en slags konkurrenssituation här i USA. Jag har inga vetenskapliga belägg för det, men min absoluta känsla är att etniciteten nästan alltid sätts före genus. Åtminstone tycker jag mig se betydligt mer offentliga diskussioner om etnisk bakgrund, jämfört med diskussioner om könsfördelning.

Jag är förvånad över hur lite det pratas om genusaspekten här. Visst, det finns stora kvinnoorganisationer som NOW, National Organization for Women. Läs för övrigt deras åsikt om den kommande domarutnämningen här: "One is not enough". Men dessa organisationer verkar ha väldigt svårt att göra sin röster hörda i den allmänna mediekakafonin.

Jämställdheten här i USA står sammanfattningsvis och stampar på ungefär samma fläck.

För den som vill höra en bra krönika i ämnet rekommenderas den här på Sveriges Radio.

Inga kommentarer: