tisdag 5 maj 2009

Obama jagar skattesmitare

Goda tecken börjar ramla in här och där och det mesta verkar gå president Barack Obamas väg för tillfället. Husförsäljningen fortsätter att öka. Fastighetspriserna verkar ha nått botten och stiger nu på en del håll. Byggsektorn har så sakteliga börjat nyanställa folk. Aktiemarknaderna har stärkts betydligt den senaste tiden.

Och dessutom har den nya influensan A (H1N1) visat sig vara rätt ofarlig - åtminstone så här långt.
Obamas popularitetssiffror håller i sig och de allra flesta amerikaner tycker att han gör ett bra eller mycket bra jobb. bara för att illustrera: I höstas, före valet i november, ansåg 8 procent av de tillfrågade i en enkät att USA var på rätt väg. I en uppföljande undersökning nyligen hade den siffran stigit till ganska exakt 50 procent. En fullständigt sanslös ökning av förtroendet för den politiska ledningen.

Obamas fortsatt starka ställning förstärks säkert också av att det inte finns någon opposition att tala om just nu, varken från höger eller vänster. Republikanerna är ett parti i djup identitetskris och verkar varken veta ut eller in när det gäller någonting just nu. Från vänsterhåll är man överlag fortsatt positiv till den nya presidenten, med undantag för vissa sakfrågor, främst kriget i Afghanistan och stödet till finanssektorn.

Nu lär Obama ytterligare stärka sin position i vänsterfalangen. I går presenterades nämligen ett förslag som i förenklat går ut på att jaga skattesmitare hårdare. Det handlar om både företag och enskilda som placerat sina vinstmedel i skatteparadis utomlands för att komma undan amerikansk skatt. Mer än 200 miljarder dollar under en tioårsperiod räknar finansdepartementen kunna plocka in i skatt via hårdare regler och tuffare revisioner.

Departementet gav ett illustrativt exempel på skattesmiteri i går: En separat adress på Caymanöarna som härbärgerar 18 875 amerikanska företag. Enligt samma källa så är den amerikanska bolagsskatten normalt omkring 35 procent, efter avdrag och avsättningar. Men för företag som "skatteplanerar" och placerar vinsten utomlands är genomsnittsskatten under 3 procent.

Inga kommentarer: