söndag 10 maj 2009

Om medier och epidemier

Hans Rosling, professor i internationell hälsa i Uppsala och kanske mest känd som en milt uttryckt energisk föreläsare med världsrykte, har gjort en intressant sammanställning av förhållandet massmedieuppmärksamhet och H1N1 (formerly known as svininfluensan).

Kolla själv via den här länken. Naturligtvis förenklar han en hel del, bland annat är ju H1N1 en ny företeelse, vilket gör den extra intressant utifrån ett nyhetsperspektiv. Men ändå en talande bild av konsekvensen av ett medialt fokus. Det är lätt att tappa alla proportioner...

Tipstack till Hanna och Anders.

2 kommentarer:

Werner sa...

Mycket bra vinkling. För att rätt kunna bedöma vikten av något, hur stor en fråga är, måste man kunna relatera den till en större helhet. Å andra sidan är det lärorikt att se hur känslor kan dra åt annat håll än förnuftet. Varför nyheten om "den nya influensan" slår så bra kan bero på att det finns en läskig okontrollerbarhet i detta med pandemier.

Peter sa...

Exakt. Det där okontrollerbara har alltid skrämt oss. Och när nu medierna är snabba och har ett kommersiellt intresse av att dramatisera, ökar skrämseleffekten.