tisdag 19 maj 2009

USA skärper kraven på bränsleförbrukning

USA tar allt fler steg mot en mer aktiv miljöpolitik. Barack Obama har redan sagt att USA ska ta "en ledande roll" när det gäller det globala arbetet mot klimatförändringen. I stimulanspaketet som beslutades i vintras fanns det med ett antal satsningar på alternativ energiproduktion. Och i dag, tisdag, ska presidenten offentliggöra hårdare krav på att nya bilar måste vara mer bränsleeffektiva.

Från och med år 2016 ska personbilar och mindre lastbilar uppfylla en minimistandard när det gäller bränsleförbrukning. På varje gallon ska ett fordon kunna köra minst 35,5 miles, vilket ungefär motsvarar en förbrukning på 0,7 liter/10 kilometer. Dagens amerikanska snittbil drar runt 1 liter.

Bilindustrin här i USA har länge varit motståndare till en federal gräns för bränsleförbrukning. Kanske inte så kontigt med tanke på att de tre stora biljättarna här överlag producerar bilar som formligen slukar bensin. Det är en av de viktigaste orsakerna till den amerikanska bilundistrins kris - oförmågan att se framtidens miljökrav och konsekvenserna av den långsiktiga och ofrånkomliga trenden med allt högre oljepris.

Man ligger långt efter både europeiska och asiatiska bilmärkens standard när det gäller bränsleeffektivitet och utvecklingen av alternativa drivmedel.

Den här gången lär dock de amerikanska biljättarna ligga lågt. Det är inte riktigt läge att protestera högljutt mot den regering som håller dem under armarna med miljardstöd. Och dessutom har de nog vid det här laget insett det vansinniga i att fortsätta producera bensinslukare i stora mängder...

Inga kommentarer: