måndag 31 januari 2011

Dags för National Prayer Breakfast

På torsdag är det dags för National Prayer Breakfast här i Washington DC. Detta evenemang har hållits varje år sedan 1953 och samlar varje gång mängder med honoratiores, ofta med den amerikanska presidenten i spetsen.

Sammankomsten är kontroversiell.

Moder Teresia var huvudtalare 1994 och höll ett brandtal mot aborter:

"Det största hotet mot freden i dag är aborter, för det är ett krig riktat mot barnet, ett direkt dödande av det oskyldiga barnet, mördat av sin egen mamma."

För fem år sedan var rocksångaren Bono huvudtalare, för två år sedan var det Tony Blair.

National Prayer Breakfast arrangeras av The Fellowship. Det är det enda offentliga evenemang som denna elitistiska kristna och fundamentalistiska organisation på den politiska högerkanten anordnar.

För en tid sedan intervjuade jag författaren Jeff Sharlet, som skrivit ett par böcker om The Fellowship eller The Family som organisationen också kallas. Delar av intervjun finns publicerad i tidningen Fokus ("Tron som försätter berg och vinner val").

Sharlet är en av dem som kan mest om The Fellowship. Under en kort period bodde han i en av organisationens hus och han har gått igenom tusentals dokument och tidningsartiklar i dammiga arkiv samt pratat med och intervjuat åtskilliga personer som har eller har haft samröre med The Family. Hela historien kring The Fellowship är fascinerande - en hemlig organisation i hjärtat av makten i världens mäktigaste stad. På C Street, några kvarter från kongressen, ligger en av organisationens fastigheter. Här har ett antal senatorer och kongressledamöter bott under årens lopp, bland andra Jim DeMint - en av Tea Party-rörelsens förgrundsfigurer.

Jag har cyklat dit ett par gånger. Huset är relativt oansenligt, en vanlig trevåningskåk i rött tegel med en amerikansk flagga vajande ovanför entrén. Men The Fellowship har ett stort inflytande både på Capitol Hill, i Pentagon och i Vita Huset.

President Obama talade vid den förra National Prayer Breakfast. Han fick rätt kraftig kritik för att han ställde upp på ett evenemang skapat och arrangerat av en kristen, fundamentalistisk och hemlig förening (se t ex New York Times 3 februari 2010).

Men kritiken bet uppenbarligen inte: han ställer upp även i år.

Minst en demonstration kommer att hållas utanför Hilton Hotel på Connecticut, där frukostmötet äger rum. Det är gay-aktivister som vill markera mot The Fellowship. Organisationen är känd för sin avoga inställning när det gäller homosexuellas rättigheter. De kommer också att visa sitt missnöje med att Barack Obama stödjer arrangemanget genom sin närvaro.

Inga kommentarer: