söndag 9 januari 2011

Om liberala vapenlagars konsekvenser

Delstaten Arizona har en av USA:s mest liberala vapenlagar. Här är det till exempel helt okej att gå omkring öppet med en pistol i hölstret.

I går, lördag, sköt en galen person ihjäl sex personer på en parkeringsplats vid livsmedelsbutiken Safeway i staden Tucson, Arizona. Ytterligare 14 personer skottskadades, däribland Gabrielle Giffords, en demokratisk ledamot i kongressens representanthus. Hon ligger nu på sjukhus allvarligt skadad, efter att ha skjutits i huvudet.

Enligt uppgifter i medierna gick kula in genom bakhuvudet, passerade igenom hela hjärnan och fortsatte ut genom pannan. Det låter egentligen helt otroligt att hon överhuvudtaget lever. Enligt läkarna finns det goda chanser att hon ska klara livhanken, men det är oklart vilka men hon kommer att få av skadan.

Gabrielle Giffords är en så kallad bluedog eller en "second amendment-democrat". Rent politiskt står hon till höger i partiet, hon var t ex en av de knappt 20 demokrater som röstade emot sin egen partikamrat Nancy Pelosi när representanhusets talman skulle utses i onsdags. Second amendment handlar om rätten att försvara sig och är en omstridd del av den amerikanska konstitutionen som tolkas olika beroende på vilken åsikt man har i vapenfrågan.

Giffords har hon tagit tydlig ställning för alla amerikaners rätt att bära vapen - hon tillhör med andra ord dem som menar att individen har en konstitutionell rätt att beväpna sig.

Det är en ödets ironi att hon själv blir offer för ett skjutvapen i en galen persons hand.

Gång på gång har sådana här djupt tragiska händelser i den amerikanska historien visat på vilka följder liberala vapenlagar kan leda till. Fri och enkel tillgång på skjutvapen gör sådana här dåd oerhört mycket lättare att genomföra.

Men vapenlobbyn och vapenförespråkarna för ett annat resonemang. Med en slags omvänd logik så hävdar de att det är just sådant som hände i Tucson som motiverar att alla ska ha rätt att beväpna sig.

Då kan man ju skydda sig mot sådana här händelser...

Hittills har dådet i Arizona inte väckt några större diskussioner om regelverket kring vapeninnehav - som ser olika ut i olika delstater. Debatten har mer handlat om att kongressledamöterna behöver ha mer skydd när de är ute och rör sig bland folk.

Inga kommentarer: