fredag 21 januari 2011

Nästa presidentval närmar sig

På tisdag är det åter dags för att president Barack Obama att hålla sitt stora årliga tal, State of the Union. Han gör det nästan exakt två år efter att han flyttade in i Vita Huset. Halva mandatperioden har alltså gått och det har blivit hög tid att börja förbereda sig inför nästa val. Sannolikt kommer talet att vara framåtblickande och kretsa kring frågor som kan tänkas vara betydelsefulla för Obamas möjligheter att bli omvald.

Samtidigt håller presidenten nu i dagarna på att dra igång sitt kampanjhögkvarter, som han inte placerat i Washington DC utan i hemstaden Chicago. Han hade högkvarteret där inför valet -08 och det gick ju bra. Dessutom är det sannolikt ett medvetet drag att inte utgå ifrån det "korrupta Washington" i samband med valet. Men de finns de som kritiserar valet av Chicago som centralort. Staden ligger för långt bort från händelsernas centrum, menar de. Kampanjen kommer att tappa tempo och inte kunna agera lika snabbt och smart som den hade kunnat om högkvarteret varit placerat i DC.

Ni kanske tror att det amerikanska presidentvalet står mellan en republikansk och en demokratisk kandidat? Att det bara handlade om Barack Obama och John McCain 2008?

Fel. Vid valet för drygt två år sedan ställde 366 individer upp. De flesta fick förstås bara ett fåtal röster, men de fanns formellt med som kandidater.

Och nu har potentiella presidenter börjat samla sig inför nästa val, det som kommer att hållas tisdagen den 6 november 2012. Den myndighet (Federal Election Commission) som tar emot och registrerar anmälningar till presidentvalet har för närvarande fått in anmälningar från 76 personer. Flera av dem har för övrigt ställt upp i ett flertal val och kan med fog kalla sig för politiska veteraner. Dock utan att kunna skryta över några större framgångar.

Bland de anmälda finns varken Sarah Palin, Mitt Romney, Mike Huckabee, Jim DeMint eller Tim Pawlenty. Åtminstone inte ännu. De har dock fortfarande gott om tid att skicka in sina papper...

Läs mer om några av de mer okända presidentkandidaterna i dagen USA Today.

Inga kommentarer: