onsdag 12 januari 2011

Yrvaken diskussion om de amerikanska vapenlagarna

Min blygsamhet förhindrar mig från att ta åt mig äran, men faktum är att det nu kommit igång en rätt rejäl debatt här om landets vapenlagar.

Efter mitt blogginlägg för några dagar sedan...

Ett antal av de stora redaktionerna (se t ex Washington Post eller NPR) har tagit upp frågan ur olika vinklar. Några av de liberala dagstidningarnas ledarsidor har lite yrvaket dammat av sina gamla paroller och kräver nu en generell skärpning av lagarna. Flera forskare har gått ut och presenterat fakta som talar för att en mer restriktiv inställning till "allas rätt att bära vapen" faktiskt leder till färre våldsbrott - och att de våldsbrott som trots allt sker leder till lindrigare skador och färre dödsfall.

Vapenlobbyns viktigaste företrädare, den mäktiga National Rifle Association (NRA), ligger däremot lågt just nu. På sin webbplats har man lagt ut en kort kommentar på temat "our thoughts and prayers are with the victims of this senseless tragedy (...)".

Enligt Josh Horwitz, förespråkare för inskränkningar i vapenlagarna och gäst i förmiddagens The Diane Rehm Show, så är detta en vanlig taktik från NRA. Just när en tragisk skottlossning eller vansinnesdåd har skett, går man inte ut aktivt med sina ofta väldigt drastiska och hårdföra budskap. Istället tonar man ner röstläget, bidar sin tid och kommer tillbaka när annat hamnat i mediefokus.

Sarah Palin, som anklagats för att ha piskat upp hatstämningen i landet bland annat genom att publicera en bild med "kikarsikten" riktade mot vissa demokratiska kandidaters delstater (däribland den skadade kongressledamoten Gabrielle Giffords), har i dag kommit med ett kommentar som väckt rätt stor uppmärksamhet här i USA, bland annat för att hon använder begreppet "blood libel" (blodslögn) för att kritisera liberaler.

Det hela är tämligen förvirrat, eftersom begreppet normalt använts för att beskriva något annat. Blodslögnen kallas den historiska myt som går ut på att judar ska ha använt kristna barns blod i någon slags religiös ceremoni. Eftersom Giffords är av judisk börd ökar dessutom förvirringen kring Palins ordval...

Läs hela hennes uttalandet här. Där finns också en länk till en video där Sarah Palin läser upp sin kommentar.

Kommer då den något yrvakna diskussionen om "gun control" och mer restriktiva vapenlagar att leda till några konkreta förändringar?

Tveksamt. President Obama hade med frågan i sitt program inför valet 2008, men har närmast aktivt låtit bli att diskutera den efteråt. Det är inte särskilt mycket som talar för att han kommer att ta några initiativ i frågan framöver.

Representanthuset lär definitivt inte göra det, med den nyvala republikanska majoriteten. Och i senaten är också vapenanhängarna många.

Troligen inga förändringar, alltså. Åtminstone inte på kort sikt. Det enda som möjligen skulle kunna förändra läget är om det inträffar en ny tragisk händelse av större format inom kort. Men det får man ju hoppas att det inte gör.

4 kommentarer:

Sven Wennerström sa...

Det enda vapenrelaterade beslut som kommit från Obama-administrationen (om jag minns rätt) är att det numera är tillåtet att bära vapen i nationalparker.

NRA är märkligt mäktiga. Här är en hyffsat aktuell favoritartikel från the Post: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/06/16/AR2010061605341.html

Peter sa...

Tack för länken, Sven. Och upplysningen om nationalparksbeslutet. Dessutom är det en förändring på gång i DC, där det ju råder ett generellt vapenförbud. Men det kan komma att förändras, mer liberala vapenregler är på gång i den preliminära uppgörelse som gjorts och som på sikt möjligen kan leda till att Distriktet får en riktig representation i kongressens (åtminstone i huset). Jag vet inte exakt var frågan ligger just nu, men nog måste detta anses vara en storseger för vapenlobbyn och NRA om förändringen genomförs...

Mikael B sa...

Peter, Gabrielle Giffords är väl inte skakad, hon är väl skadad? Var det inte det du menade?

Kusin Micke

Peter sa...

Tack, Micke. Jag har rättat det. Onekligen en rätt sorglustig felskrivning...