fredag 7 januari 2011

Arbetslösheten sjunker i USA - men varför?

Arbetslösheten i USA sjönk relativt kraftigt i december visar nya siffror som publicerades av det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet i dag, fredag.

I november var siffran 9,8 procent. I december sjönk den till 9,4. Det är den lägsta officiella arbetslösheten sedan maj 2009 och ett glädjebesked för president Obama, som för övrigt just nu håller på att förändra hela sin organisation som en förberedelse inför nästa val.

Men statistik är en sak och verklighet en annan.

Enligt en annan studie så var nämligen antalet nytillkomna jobb relativt litet i december, omkring 113 000 bara. Det är betydligt färre än vad de flesta anaytiker hade väntat sig.

Så att fler fått jobb förklarar troligen bara en del av den minskade arbetslösheten. Det finns också en annan, och inte lika positiv, orsak: Att allt fler inte bryr sig om att anmäla sig som arbetslösa och därmed försvinner ut ur statistiken. Det handlar främst om långtidsarbetslösa, som gett upp alla förhoppningar om att få ett jobb.

Denna långtidsarbetslöshet, personer som varit utan jobb ett år eller längre, börjar torna upp som ett allt större problem på. Tidigare har den amerikanska arbetsmarknaden överlag varit väldigt flexibel, med relativt gott om kortare eller längre jobb, många utan några större kompetenskrav och ofta säsongsbetonade. Blev man arbetslös dök det upp något förr eller senare om än bara tillfälligt.

I och med den senaste ekonomiska krisen har arbetsmarknadsstrukturen börjat förändras. De snabba, tillfälliga jobben har blivit färre. Det har blivit mycket lättare att fastna i en långvarig arbetslöshet.

Och precis som i Sverige och i övriga västvärlden, så är det i USA betydligt lättare att fastna i utanförskap ju längre man går utan jobb.

Inga kommentarer: