måndag 19 januari 2009

Alla vill vara med när historia skrivs

Jag har aldrig förr upplevt något liknande när det gäller preventiva säkerhetsåtgärder. Fler än 25 000 poliser, secret service-agenter och militärer är utkommenderade för denna långhelg i Washington DC. Sirener hörs ständigt runt om i stan, helikoptrar kretsar i luften och i gatuhörnen står militärer (utan vapen dock) med det enkla syftet att bara synas. "Det är ingen idé att ni hittar på något...".

I morgon väntas mer än en miljon personer ta sig innanför säkerhetsområdet runt centrala DC. Samtliga ska gå igenom säkerhetskontroller och köerna lär bli oändliga. En försmak på hur det kan bli fick vi redan igår, när det var kickoff vid Lincoln Memorial. Köerna till säkerhetskontrollerna/entréerna ringlade kilometerlånga och många som hade planerat att gå in och lyssna gav upp. Andra stod tålmodigt i kön i flera timmar bara för att tvingas vända - klockan 14 stängdes nämligen alla entréer eftersom man tyckte att det var tillräckligt med folk innanför staketen. Säkerheten kunde inte garanteras.

Det var rätt irriterad stämning utanför grindarna just då.

Annars är stämningen överlag väldigt god här i Distriktet. Stan är helt klart präglad av Barack Obamas inauguration. Överallt syns bilder och plakat som hyllar den tillträdande presidenten och festerna är oräkneliga. Alla jag pratat med och som bott här i DC under många år säger att denna installation slår allt de tidigare varit med om.

Antalet kändisar i stan överträffar också det mesta. Här är rockstjärnor, politiker, författare, skådespelare, idrottare osv osv. Och en hel del svenskar har hittat hit också. Inte minst journalister. Och den svenska ambassadören, Jonas Hafström, ska närvara som svensk representant vid installationen vid kongresstrappan i morgon vid lunchtid, lokal tid.

Alla vill vara med när historia skrivs.

Inga kommentarer: