Allt fler föräldrar eller vårdnadshavare låter bli att skicka sina barn till skolan i USA. Så kallad hemundervisning (homeschooling) har ökat kraftigt de senaste årtiondena. 1970 var det 15 000 barn som undervisades i sina hem, av föräldrar eller inhyrda lärare. Ny statistik, presenterad i USA Today i dag, måndag, visar att 1,5 miljoner amerikanska barn undervisades i hemmet under 2007. Det är en ökning med 36 procent jämfört med för bara fyra år sedan.
Räknat på hela populationen motsvarar det en ökning från 2,2 till 2,9 procent av skolbarnen. Och många tror att ökningen kommer att fortsätta.
Anledningen till att man väljer hemundervisning istället för skola varierar. Traditionellt har föräldrar eller vårdnadshavare haft religiösa eller moraliska skäl. Tidigare undersökningar har visat att nästan hälften av vårdnadshavarna som valt hemundervisning för sina barn är så kallade "born again Christians", det vill säga personer som tillhör den kristna högern här i USA. De tycker att den vanliga skolan inte står för de värderingar eller uppfattningar som de själv har.
Men många anger även bristande säkerhet, drogförekomst, mobbning och liknande som skäl. Allt fler uppger att saker som bristande kvalitet i pedagogik och bland lärare är en viktig orsak. På senare tid har även ekonomin angivits som skäl. Man hade kanske föredragit att låta sina barn gå på en privatskola, men har inte haft råd. Då har hemundervisning varit det näst bästa alternativet.
Uppemot 20 procent av dem som väljer hemundervisning, skriver in sina barn på en skola på deltid, för vissa ämnen. Men även denna andel minskar, och ersätts alltmer av internetbaserad undervisning i ämnen som man av olika skäl kan ha svårt att ordna enbart hemifrån.
Barn som får sin undervisning i hemmet har i genomsnitt bättre testresultat än elever som går i vanlig skola. Det förekommer dock stora variationer och det är betydligt mindre andel av de hemundervisade som går vidare till college jämfört med skolelever.
I Sverige är hemundervisning extremt sällsynt och dessutom kontroversiellt. Enligt skollagen tillåts hemundervisning bara under särskilda omständigheter, som t ex sjukdom.
(Rättat 6 januari 2009: Skollagen nämner inte hemundervisning specifikt och alla vårdnadshavare har rätt att ansöka om hemundervisning. Det är varje kommun som sedan beslutar om ansökan ska beviljas eller ej. Uppemot 200 barn får av olika skäl hemundervisning i Sverige)
4 kommentarer:
Hemundervisning är i Sverige också tillåtet, och inte bara i extrema undantagsfall.
Läs mer på http://www.rohus.nu - Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige
I skollagen innan den vi har idag, i förarbetena till nuvarande skollag, och i propositionen 1994 som antogs, då Europakonventionen blev lag i Sverige - överallt finns positiva tankar om möjligheten till hemundervisning, alltså där föräldrarna ansvarar för utbildningen och kommunen ansvarar för insynen. Detta har fungerat bra för de som gjort det, ett hundratal sedan 70-talet, och idag är det mellan 100 och 200 barn som hemundervisas.
"Problemet" är att informationen om hemundervisning i Sverige är nästan helt okänd. Och att kommuners tjänstemän är så dåligt pålästa. Men nu blir det annorlunda, när Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige upplyser!
2009 blir ett intressant år! Även för oss som hemundervisar.
Hemundervisning är osvenskt för vi vill ha in alla barn i samma skolor och indoktrinera dem med samma värderingar om svenskhet. Annars kan det ju bli en salig blandning i samhället!!
Tack för intressant och initierad kommentar.
Jo, du har naturligtvis helt rätt, hemundervisning är inte förbjudet i Sverige. Och jag får rätta min uppgift att skollagen bara medger hemundervisning i särskilda fall - alla vårdnadshavare kan ansöka och det är upp till kommunen att bevilja eller inte. Däremot finns det uppenbarligen en del kritik mot att många kommuner är njugga när det gäller att godkänna ansökningar om hemundervisning.
Jag tycker dock fortfarande att de uppemot 200 barn som hemundervisas är en extremt liten andel, med tanke på att antalet barn i skolpliktig ålder i Sverige bör vara i runda tal en miljon (baserat på att varje årskull brukar innehålla 100 000 barn och att skolplikten är mellan 7 och 16 år). Hälsningar. /Peter
Werner: Jag tror att du i grunden har en poäng. Samtidigt accepteras ju numera friskolor i stor skala, så visst är mångfald accepterad i Sverige. Kanske finns också drivkraften att många vill att barn ska lära sig att umgås med andra barn och utvecklas när det gäller att samspela, interagera, visa respekt för varandra och samarbeta? Jag, som haft barn i såväl Montessori-, som Waldorf- och vanlig kommunala skola i både Sverige och USA, har dessutom lärt mig att uppskatta den pedagogiska poäng som finns med att barn lär andra barn, t ex via åldersintegration. Ha det bra! /Peter
Skicka en kommentar