söndag 11 januari 2009

Amerikanerna skapar sin egen Socialstyrelse

Den svenska Socialstyrelsen har en väldigt bred verksamhet inom främst hälso- och sjukvård och socialtjänst. Ska jag sammanfatta myndighetens uppgifter så arbetar den normerande, kunskapsförmedlande samt med tillsyn.

Nu kan USA få sin egen motsvarighet till Socialstyrelsen: The Federal Board of Health (FBH). Tillträdande hälso- och sjukvårdsminister Tom Daschle föreslog i sin bok "Critical: What We Can Do About the Health-Care Crisis" (utkom här i USA för ett knappt år sedan) att en sådan myndighet bör inrättas för att styra upp och organisera den totalt förvirrade och kostnadsskenande hälso- och sjukvården här i USA.

Nu börjar allt mer tala för att Barack Obama kommer att ge Daschle fria tyglar att skapa sin myndighet - och att den amerikanska Socialstyrelsen rentav kommer att få en nyckelroll i den kommande stora sjukvårdsreformen som väntas genomföras under de kommande fyra åren. En reform som fram för allt är inriktad på att skapa en allmän sjukvårdsförsäkring, men som också kommer att innehålla olika medel och styrmekanismer för att effektivisera och avbyråkratisera vården.

USA har världens högsta kostnad för hälso- och sjukvård. Omkring 16 procent av BNP går till vården, vilket är mellan 50 och 100 procent mer än andra jämförbara länder. Samtidigt har man långtifrån den bästa sjukvården. Tvärtom finns det en hel indikatorer som visar att man halkar efter, bland annat när det gäller genomsnittlig livslängd, spädbarnsdödlighet samt genomsnittlig överlevnad när det gäller vissa sjukdomsdiagnoser.

FHB kommer att få mycket makt. Den ska bland annat få till uppgift att skapa standarder, prioriteringsprinciper och riktlinjer för behandlingar, läkemedelsanvändning och liknande. Det vill säga ungefär samma uppgifter som svenska Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning sysslar med. Enligt Daschle's förslag sak den också styra den federala medicinska forskningen som sker via National Institutes of Health (NIH), världens största och mäktigaste forskningsinstitution inom det medicinska fältet.

Den (eventuellt) kommande myndigheten ska också få en nyckelroll när det gäller vad som bör eller inte bör täckas av en allmän sjukvårdsförsäkring (ungefär som svenska Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket). Detta har redan fått en hel del kritik. Det hotar relationen mellan patienten och läkaren, menar kritikerna bland annat.

"Det blir ett gäng experter i Washington DC och inte din läkare som ska bestämma vilken behandling eller vilka läkemedel du kan få", som en debattör från den konservativa tankesmedjan Heritage uttryckte saken.

Enligt Tom Daschle ska FHB fungera ungefär som en hälso- och sjukvårdens motsvarighet till Federal Reserve, det vill säga stå självständig från politikerna i kongressen med rätt att inom vissa på förhand bestämda ramar kunna fatta sina egna beslut.

Det ska bli väldigt intressant att se hur mycket av Tom Daschles tankar som faktiskt kommer att genomföras. Det lär inte ske utan motstånd. Kritikerna har redan tagit upp den engelska motsvarigheten National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) som ett avskräckande exempel. FHB-förslaget är till delar inspirerat av erfarenheter från England. Men NICE är omdebatterat och dess verksamhet kritiserad främst från konservativt håll.

Inga kommentarer: