tisdag 13 januari 2009

Den liberala pressens likriktning


Som gammal nattredigerare och dagtidningsmurvel kan jag inte undanhålla er dagens förstasidor från de två liberala östkustdrakarna New York Times och Washington Post. Inte nog med att de i stort sett använder samma typsnitt i huvudet, de lyckas dessutom då och då ha ungefär samma dragning på ettan (slang för förstasidan). Fast dagens upplagor är väl närmast att betrakta som extrema. Exakt samma idé, exakt samma budskap...

De större dagstidningarna i USA har ett välförtjänt gott internationellt rykte. Innehållsmässigt, åtminstone. Journalistiken håller överlag en oerhört god kvalitet, källkontroll, pressetik och stilistik ligger på en hög nivå.

Detsamma gäller dock inte redigering och layout på nyhetsplats. Jag vet att många inte håller med mig, men New York Times utseende tycker jag är horribelt tråkigt och ogenomtänkt. Rubrikstilar saxas och blandas vilt, det är rörigt, bilder används överlag för lite eller fel och som läsare är det svårt att få en överblick eller ens en känsla för vad som är de viktigaste nyheterna i dagens tidning.

Washington Post är något bättre, men lider också av en oförmåga att skapa rena, tydliga, läsarvänliga och aptitliga sidor.
Däremot är det betydligt bättre i många av de specialbilagor som båda tidningarna producerar dagligen. Särskilt helgmagasinen kan vara väldigt snygga och läckert utformade.

Och som sagt, innehållsmässigt är de amerikanska jättarna svårslagna. Där handlar det snarare om att hitta tid för att läsa alla intressanta artiklar.

Inga kommentarer: