torsdag 8 januari 2009

Washington - snart en belägrad stad

Den stora dagen är snart här; Inauguration Day den 20 januari. Och ju närmare datumet vi kommer, desto mer inser vi alla hur stort det här kommer att bli.

Washington DC kommer helt enkelt att vara som en belägrad stad från lördagen den 17 januari, då festligheterna har kick off, och fram till morgonen onsdagen den 21:a.

Även om myndigheterna modererat sina ursprungliga kalkyler om fyra miljoner besökare i samband med Barack Obamas installation och efterföljande parad, så väntas fortfarande rekordmånga besökare till DC. Runt två miljoner verkar vara den gängse uppskattningen.

Enkelt matematik: Av två miljoner besökare är sannolikt fler än 1,5 miljoner utsocknes. Normalt bor och verkar uppemot 700 000 personer inom distriktets gränser. Nu blir det minst en fördubbling av invånarantalet. Eftersom många kommer att resa till DC redan på fredagen eller lördagen (måndagen är en helgdag här i USA och Inauguration Day är på tisdagen), leder det till en fyra dagar med kraftigt utökat antal personer i stan.

Det innebär enorma belastningar på transportsystem, logimöjligheter, livsmedelsförsörjning etc. Lokala myndigheter har redan gått ut och varnat för att det kan bli brist på förnödenheter, särskilt färska livsmedel som bröd och mejeriprodukter, i affärerna. Också restauranger och snabbmatställen kan få problem med att få råvarorna att räcka till.

Hotell och privatrum är sedan länge inbokade till bristningsgränsen. Vi har vänner som både har hyrt ut enskilda rum och hela sina hus till besökande.

Våra grannar har uppmanat oss att så tidigt som möjligt hitta en parkeringsplats på gatan - och sedan låta bilen stå under de fyra mest intensiva dagarna. Det kommer att bli väldigt svårt att hitta en parkeringsplats i de delar av Washington som omger downtown.

Och downtown, det vill säga området kring the Mall (mellan Lincoln Memorial och kongressbyggnaden), Vita Huset och omgivande kvarter, är totalt avstängt under hela tisdagen. I stort samtliga broar över floderna Potomac och Anacostia in till centrala DC är avspärrade. Till och med cykeltrafik har förbjudits i stora delar av centrum.

Lokaltidningarna här har helsidor med artiklar, reportage, kartor, statistik, goda råd och fakta kring Inauguration Day. Bland annat har Washington Post skrivit om att flera familjer bosatta i DC flyr stan för att de börjar ana att det kommer att bli rätt jobbigt.

Och NPR, National Public Radio (motsvarande P1 i Sveriges Radio), rapporterade i morse om att hotell i Florida erbjuder upp till 40 procents rabatt för flyende Washingtonbor.

Själva har vi bestämt oss för att bunkra upp ordentligt med mat i början av nästa vecka, så vi klarar belägringen. Alternativt får vi väl fly till Florida...

3 kommentarer:

Olle J. sa...

Har de förbjudit cykeltrafik!? Skandal!

Har onekligen lite svårt att förstå den annalkande hysterin. Ja, klart jag kan förstå att det kan vara intressant om man bor i sta'n eller i närheten - men 1,5m. Låter som ett påfrestande jippo. Lär la bli rätt trångt förstås. När jag var i DC var det kallt som fan och bara nästan de där gråa ekorrarna och uteliggarna var ute.

Werner sa...

Neeej! Smit inte till Florida! Det här är ju chansen once in a lifetime att vara med om detta. På med störthjälm och knäskydd och ge dig in i folkmassorna. Ge sen en rapport från vår utsände mitt i smeten!
Lycka till.

Peter sa...

Kan medela att det är rätt rått här just nu också, vädermässigt. I Florida är det däremot uppemot 25 grader och strålande sol (fast just nu är det kväll här). Och att förbjuda cykeltrafik. Ja, vad ska jag säga. Jag antar att Secret Service resonerat som så att man lätt kan maskera en luftvärnsrobot eller nåt till en Skeppshult eller Monark och på så sätt komma in på det avspärrade området med livsfarligt vapen under sadeln. Vad vet jag...
Självklart kommer jag att stanna här i DC och rapportera i bloggen om jippot. Får väl ta på mig cykelhjälmen.