USA:s regel om att alla som föds i landet också automtaiskt blir amerikanska medborgare ställer till med en del komplikationer.
Ingen vet exakt, men det det finns uppskattningsvis omkring 12 miljoner personer bosatta i USA som saknar adekvata tillstånd. De kallas "papperslösa" eller "illegala" beroende på vilken inställning man har till denna stora grupp av människor. Jag har tidigare tittat en del på det här, se t ex det här inlägget, som jag skrev i höstas. Eller det här som jag skrev för snart ett år sedan.
De här 12 miljonerna har tillsammans rätt många barn - enligt en artikel i New York Times är de cirka 5,5 miljoner. Mer än sex av tio är amerikanska medborgare. De har alltså alla rättigheter och skyldigheter som är knutet till medborgarskapet. Medan deras föräldrar riskerar att kastas ut ur landet om de upptäcks.
Att detta skapar en märklig situation är lätt att inse.
De uppemot fyra miljonerna barn har inte bara rätt utan en skyldighet att gå i skolan och de har rätt till olika former av sjukvård (det handlar oftast om fattiga barn som inkluderas i något av de statliga försäkringssystemen SCHIP eller Medicaid).
De finns helt enkelt officiellt. Deras föräldrar finns inte officiellt. Knepigt.
I går meddelade företrädare för Obamaadministrationen att man ska titta över de amerikanska reglerna och rutinerna när det gäller immigration i allmänhet och när det gäller situationen för de papperslösa i synnerhet. Det har redan börjat spekuleras i om det kommer att utfärdas en slags allmän "amnesti" för åtminstone en stor del av de 12 miljoner som vistas i landet utan tillstånd. Särskilt skulle då föräldrar till barn med medborgarskap få någon form av formell status i landet.
Detta har redan väckt en våldsam debatt. Precis som i de flesta industrialiserade länder - ja, kanske i de flesta länder överhuvudtaget - finns det här i USA en påtaglig och utbredd ovilja att acceptera invandrare. Detta kan synas paradoxalt, eftersom i princip hela USA består av invandrare om man går någon eller några generationer tillbaka. Men icke desto mindre.
Främlingsrädsla finns överallt.
Det ska bli väldigt intressant att se hur den här frågan kommer att utvecklas. För på något sätt måste ju situationen lösas. Det är inte rimligt att en familj på samma gång kan vara både illegal och legal.
2 kommentarer:
Hade USA ratificerad Barnkonventionen hade la frågan varit tämligen glasklar (ja, ok inte för de amerikanska advokater man brukar se på teve men för de flesta andra).
Nu är det dock inte fallet, USA och Somalia är ju de enda länder i världen som inte gjort detta (finns la i vilket fall värre länder att vara barn i).
Det finns ju också en hel del länder som ratificerat barnkonventionen men som högsaktningfullt och totalt skiter i dess innehåll. Om jag tillåts uttrycka mig rakt på sak.
Skicka en kommentar