Välkommen till min frilansblogg Amerika-reportage. Jag är bosatt i Washington DC och arbetar bland annat som skribent och researcher. Jag tar gärna emot tips och kommentarer via e-post (amerikareportage@gmail.com). Twitter: @amerikareport. Trevlig läsning!
torsdag 26 februari 2009
Beskattning med representation i Distriktet
Men nu blir det sannolikt ändring på det. Under onsdagen sa senaten ja till ett förslag som innebär att representanthuset -den ena av de båda kamrarna i kongressen - ska utökas med två platser. Och att den ena ska vikas för huvudstaden. Så nu blir det alltså sannolikt både "taxation" och "representation" så småningom. Även om det återstår en del innan det är helt klart - representanthuset ska säga ja och sedan ska det hela prövas av en konstitutionsdomstol - så är det troligen bara en tidsfråga innan Distriktet får sin efterlängtade representation
Beslutet är en stor seger för DC:s borgmästare Adrian Fenty, som kämpat hårt för det här sedan han tillträdde för några år sedan. Och segern kom oväntat snabbt, det flesta trodde nog att det skulle ta åtminstone flera år till innan kongressen var mogen för ett beslut. Sannolikt är den snabba hanteringen ett tecken på att Fenty satsade på rätt häst tidigt under presidentkampanjen. Han var en av de första inflytelserika lokala och regionala politiker som gick ut och öppet stödde Barack Obamas kandidatur. Kanske är detta Obamas tack för detta stöd...
Frågan är bara vad Distriktet nu ska göra med de flera hundra tusen registreringsskyltar med protesttexten. Ovh vad denna text ska ersättas med...
Ps. Frasen "No taxation without representation" kommer ursprungligen från frigörelsekampen från britterna på 1700-talet. Det blev ett slagord mot att invånarna på den amerikanska östkusten betalade skatt till Storbritannien utan att få rösträtt eller inflytande i det brittiska politiska livet.
onsdag 25 februari 2009
Detaljhandeln under isen
Och nu kommer också alltmer statistik som visar att de ekonomiska problemen för hela detaljhandeln är djupa och omfattande. De större varuhuskedjorna redovisar alla kraftigt minskade föräljningar och ett vinsttapp på mellan 40 och 60 procent jämfört med för ett år sedan.
Alla har minskat på personalstyrkan och dragit ner på planerna att öppna nya butiker. Macy's ska sparka 7 000 personer, liksom Home Depot. Nordstrom's, Office Depot, Target, Radio Shack är andra jättar som aviserat kraftiga besparingar.
De stora shoppingcentra som omger städerna överges alltmer av folk och nu har flera börjat dra ner på öppetiderna. Det finns helt enkelt ingen anledning att öppet när det ändå knappt är någon där och handlar.
Detaljhandlens kris är ett tecken på amerikanernas överkonsumtion under en följd av år. En analytiker intervjuad i dagens Washington Post säger att USA fortfarande är "overstored" och att det kommer att bli "betydligt fler nedläggningar" av butiker och varuhus den närmaste tiden.
måndag 23 februari 2009
Allt fler miljöflyktingar
Dagens Washington Post berättar om det lilla öriket Kiribati, som har lite drygt 100.000 invånare och ligger nordöst om Australien. Nationens runt 30 öar är alla låglänta och det behövs inte någon stor höjning av havsnivån förrän det mesta av nationen ligger under vatten. Presidenten har redan tagit upp frågan om en framtida massevakuering av landets invånare och han har vädjat om internationellt stöd för att kunna genomföra detta.
Antalet eko- eller miljöflyktingar - personer som frivilligt eller ofrivilligt flyttar på grund av miljöförändringar - ökar på jorden. Det har alltid funnits människor som flytt på grund av naturkatastrofer, långvarig torka, översvämningar och så vidare. Men trenden är tydlig. Enligt forskare vid brittiska Oxford University fanns det omkring 25 miljoner "ecomigrants" för tio år sedan. Detta antal är nu "a good deal higher", enligt universitet.
De allra flesta som flyttar eller flyr från miljöförändringar är fattiga människor i utsatta delar av tredje världen. Det handlar om länder som Bangladesh, Filippinerna och Indonesien, stater runt Sahara och liknande. Men nu börjar också personer från mer välbärgade delar av världen flytta av miljöskäl i allt större utsträckning. The Post tar upp flera exempel från USA, välkända fall som Katrina som ledde till att tusentals människor flydde från kusten och bosatte sig längre norrut. Men också folk som emigrerar till andra och mer "ekotrygga" länder som Nya Zealand.
Adam Fier och hans familj har precis flyttat dit. Bekymrade över de framtida klimatförändringarnas konsekvenser, satte de sig ner i sitt hus strax utanför DC och studerade olika delar av jorden. Var skulle det vara bäst och tryggast att bo i en tid med stora kommande miljöförändringar på omkring 100 års sikt? De tittade på saker som olika länders miljöpolitik, tillgång till naturresurser, geografiskt läge, klimat, topografi, risk för konflikter etc. De kom fram till att Nya Zealand är det bästa landet att bo i på sikt. Så de sålde hus, bil, bohag och flyttade dit med sina två små döttrar.
Skandinavien och Sverige kan väl sannolikt räknas som det nordliga halvklotets motsvarighet till Nya Zealand. Liknande klimat, stabila politiska strukturer, gott om naturresurser, relativt djup miljömedvetenhet och så vidare.
Det skule vara intressant att se om också vi börjar se tendenser till ökad immigration på grund av miljöskäl.
fredag 20 februari 2009
Saab-kris stort i amerikanska medier
Saab var helt enkelt en felsatsning av GM redan från början, menar analytiker. De flesta verkar vara inne på att att det svenska bilmärket snart är ett minne blott; det är bara en tidsfråga innan den oundvikliga konkursen är ett faktum.
Återstår att se hur det blir med det. Hur som helst så kan Saab bli det första bilmärkret att falla i kölvattnet av den globala ekonomiska krisen i allmänhet och bilindustrins akuta kris i synnerhet.
Överhuvudtaget domineras den amerikanska mediala rapporteringen nu mer än någonsin av ekonomi. Dow Jones index var det lägsta på sex år i går och morgonen innehöll inte en enda ljusglimt i det kompakta ekonomiska mörkret.
"Vi står på randen av en världsdeflation", som en bedömare uttryckte det.
fredag 13 februari 2009
Inga belägg för samband mellan vaccinationer och autism
"Det är ovanligt väl undersökt eftersom den här frågan och hypotesen kom upp. Därför finns det många som har gjort studier på detta på olika sätt. Därför tycker jag att vi står stadigt när man säger att den här hypotesen inte har något stöd, jag är inte orolig för detta".
Och i dag rapporterar Washington Post (med flera) om att en särskild federal domstol kommit fram till samma slutsats som den svenska expertgruppen: Det finns inga samband. Ett antal föräldrar till barn med autism eller liknande diagnoser/symptom har drivit frågan under en följd av år.
Diskussionen om barnvaccinationer har tidvis varit intensiv, både i Sverige och i USA. Under en period gav detta utslag i att antalet barn som inte blev vaccinerade steg, något som bekymrade barnläkare och andra ansvariga. Under senare år har dock andelen vaccinerade barn ökat igen och ifrågasättandet är inte längre riktigt lika omfattande. Både i Sverige och i USA vaccineras mer än 90 procent av alla barn.
I stort sett alla experter, forskare, läkare och andra insatta är överens om att fördelarna med vaccinationer vida överstiger de belagda biverkningar som finns, t ex att en del barn kan drabbas av feber efter att ha fått sin spruta. Skulle vi sluta massvaccinera barn lämnar vi åter fältet fritt för sjukdomar som ställer till med omfattande och allvarliga skador och ett ökat antal dödsfall bland befolkningen.
Förhoppningsvis kan nu förtroende för vaccinationsprogrammen runt om i världen ytterligare stärkas.
onsdag 11 februari 2009
Krisen i jordnötslandet
För att börja med skandalen. Minst nio personer har hittills avlidit på grund av salmonella som de fått genom att äta kontaminerade jordnötter från företaget Peanut Corp. Det värsta är att ansvariga på företaget sannolikt vetat om, eller åtminstone haft goda skäl att misstänka, att deras produkter kan ha spridit salmonella. Bland annat har man sålt jordnötsprodukter mostvarande 32 fullastade långtradare till den federala myndighet som distribuerar gratis skolmat till de fattigaste barnen.
I dag, onsdag, var företagets VD kallad till ett kongressförhör, men han vägrade att svara på några frågor. Och sådant ökar ju inte direkt förtroendet...
Salmonellaskandalen har snabbt lett till en kraftig minskning av jordnötskonsumtionen, vilket drabbat hela branschen och bland atta fått ett av de största företagen att gå ut med stora annonser där man försäkrar att dess jordnötter är helt fria från smitta.
Men det är inte enbart på grund av den nu pågående skandalen som jordnötsbranschen är i kris. En långsam förändring av kostvanor börjar också märkas. Det handlar både om den alltmer omfattande diskussionen om sund mat och om ökad uppmärksamhet för nötallergier.
Fler och fler restauranger, flygbolag och skolor proklamerar sig "nutfree". Vår egen kommunala skola här i stadsdelen införde ett totalt jordnötsförbud i samband med skolstarten i höstas. Bara det innebar garanterat en rejäl minskning av försäljningen av jordnötsprodukter i grannskapet, eftersom många av barnen dagligen hade med sig snacks och luncher där "peanuts" var en bärande ingrediens.
Fetmadiskussionen har pågått här i USA under många år, men det verkar vara först på senare år som folk faktiskt börjat göra något åt sina matvanor. Det märks inte minst genom de olika alternativa livsmedelskedjor som dykt upp och som gjort stor succé - t ex Trader Joe's och Whole Foods.
Amerikaner - åtminstone på öst- och västkusterna - har blivit mer medvetna om vad de äter och väljer i allt större utsträckning bort feta och onyttiga produkter. Istället för saltade jordnötter som dryper av olja, köper man morötter och gurka som snacks. Åtminstone oftare än förr...
Att den amerikanska jordnöten kämpar för sin överlevnad är väl något överdrivet. Men helt klart är det en bransch i kris.
Kanske är räddningen att göra biobränsle av jordnötterna?
måndag 9 februari 2009
Imagining Life Without Lawyers
Bortsett från en del politiska undertoner av neoliberal kulör i hans bok ("ju färre regler och lagar desto mer frihet för individen" etc.), har Howard helt klart en poäng i sin kritik av hur USA formligen håller på att bakbinda sig själv i alla rättsliga tvister och processer.
Några exempel ur boken:
- En domare i DC som stämde en tvätteriägare på 54 miljoner dollar på grund av ett par bortslarvade byxor.
- En lärare som blev stämd efter att ha flyttat på en elevs fingrar i samband med flöjtlektion. Fingrarna var på flöjten.
- Skolor som inte längre har några raster eftersom eleverna kan skada sig när de leker och skolan därmed kan bli stämd.
- Varningstexten på den 15 centimeter långa fiskekroken: "Harmful if swallowed".
Det finns hur många andra exempel som helst att hämta ur den amerikanska vardagen. Det är uppenbart att rättsstrukturen här inbjuder till stämningar och i många fall får helt absurda följder. Enligt Philip Howard är det rent av en fara för utvecklingen och framtidsoptimismen:
"Det här håller på att förvandla amerikanerna till neurotiska fegisar som ständigt och oroligt tittar bakåt istället för att blicka framåt", menar Howard (min översättning).
Systemet innebär att jurister är en efterfrågad yrkesgrupp. Och naturligtvis finns det massor av jurister i USA - mest i hela världen. Närmare bestämt omkring 1.115.000 stycken. Det innebär att det går en jurist per 265 invånare. Näst flest finns i Brasilien, där det går 326 personer på en jurist. Sveriges antal ligger någonstans i mitten av jämförbara länder. Vi har en jurist per 600 invånare ungefär.
Bara för att jämföra med en annan yrkesgrupp: Läkare. I USA går det 400 personer på en läkare. I Brasilien 900. Och i Sverige drygt 300.
fredag 6 februari 2009
Svensk kärnkraftsvändning uppmärksammas i USA
I USA har man nu börjat få igång en bredare diskussion om förnyelsebar energi, som vindkraft och solenergi. I skuggan av det höga oljepriset i höstas, en kraftigt ökad medvetenhet om växthuseffekten och Barack Obamas stimulanspaket på 900 miljarder dollar (som innehåller öronmärkta investeringar för "grön energi"), har det redan börjat satsas stora belopp på utveckling av alternativ energi.
I miljödebatten här i USA har det ofta hänvisats till Sveriges - i omvärldens tycke - konsekventa satsning på alternativ energiutveckling och andra insatser för ett hållbart samhälle. För många är Sverige något av en "role model" när det gäller framåtblickande miljöpolitik. Sannolikt är det därför den svenska regeringens ändrade syn på kärnkraftsfrågan väcker intresse och också viss förvåning här i USA.
Det finns totalt drygt 100 producerande kärnkraftsreaktorer i USA. Den senaste laddades 1996. Efter det har ingen ny kärnkraft tagits i bruk här. Men det kan bli ändring på det. För ett drygt år sedan kom den första ansökan på 30 år om ett nytt kärnkraftverk in till den amerikanska kärnkraftsmyndigheten. Denna ansökan har sedan följts av flera.
torsdag 5 februari 2009
Presidenten vädjar om brett stöd
"Every day, our economy gets sicker -- and the time for a remedy that puts Americans back to work, jump-starts our economy and invests in lasting growth is now", skriver han bland annat
Obama vill ha ett snabbt, brett och kraftfullt stöd i kongressen för sitt stimulanspaket. Och artikeln i The Post är ett sätt att ytterligare vädja - eller pressa fram - detta stöd.
Artikeln inleds för övrigt så här:
"By now, it's clear to everyone that we have inherited an economic crisis as deep and dire as any since the days of the Great Depression."
Rätt tunga ord.
onsdag 4 februari 2009
Avhållsamhet eller informerade sexuella aktiviteter?
Det finns onekligen en poäng i detta. Har man ingen sex kan man ju inte heller - med något historiskt undantag - bli med barn. Man kan normalt inte heller bli smittad av könssjukdomar. Så visst är avhållsamhet effektivt. Problemet är bara att folk har sex i alla fall. Oavsett vad presidenten säger och tycker.
Bushadministrationen satsade årligen omkring en miljard kronor på så kallad abstinence-only education i USA, undervisning om avhållsamhet i skolorna. Denna form av undervisning har i allt större utsträckning ersatt mer reguljär sexualkunskap.
Resultatet har blivit en generation ungdomar som nu kommer ut och sexdebuterar med sämre kunskap om preventivmedel och om hur man kan ha säker sex. Resultatet börjar visa sig i statistiken. Både sexuellt överförda sjukdomar och tonårsgraviditeter ökar i USA.
"En katastrof", säger en forskare som jag intervjuat för RFSU:s tidskrift Ottar. Artikeln har precis webbpublicerats och kan läsas här.
tisdag 3 februari 2009
Extra! Tom Daschle hoppar av
Daschle, som är en välkänd politiker och debattör särskilt inom den amerikanska vårdsektorn, var en av Obamas första val bland de tyngre ministerposterna. Hans ministerpost skulle upp i kongressen för godkännande inom kort.
Hans avhopp skedde efter att han fått hård kritik för sina skatteaffärer under de senaste dagarna. Avhoppet måste betraktas som ett stort och allvarligt bakslag för presidenten. Tom Daschle skulle leda arbetet med den omfattande hälso- och sjukvårdsreform som Obama lovat genomföra.
Det är oklart vem som kommer att nomineras istället.
Obama har haft flera besvär med sina toppval: Finansminister Timothy Gethner har också haft skattetrassel. Och så sent som i dag hoppade Nancy Killefer av på grund av samma skäl. Hon var utsedd för att leda arbetet med att se över och spara in på federala utgifter - ett annat av Obamas vallöften.
Svenska Posten visar vägen
Därför har det varit ett nöje och en smula trösterikt att komma över hit till USA de senaste decenniet. Det amerikanska US Postal Service har varit ett stabilt fäste för oss gamla postisar. Lördagsutbärning av post, riktiga postkontor, många postkontor, gott om brevlådor som töms ofta, visslande och glada brevbärare...
Men nu är det slut på det. USA Today rapporterar i dag om att den amerikanska posten är i djup kris. För andra året i rad gick posten med förlust förra året. På två år har man gått back med nästan åtta miljarder dollar. Förmedlad post minskade med 4,5 procent förra året och årets minskning lär bli ännu större.
Det finns flera anledningar till denna kräftgång.
Det traditionella sättet att betala räkningar eller få inkomster på i det här landet har länge varit via checkar, oftast förmedlade via brev. Det känns en aning gammaldags för oss som är vana vid Internetbanker sedan många år - och mycket riktigt börjar nu de moderna sätten att transportera pengar hit och dit slå igenom också i USA. Allt fler får sin lön direkt insatt på sitt konto, allt fler betalar sina räkningar via Internetbank eller automatiska tjänster.
Allt mer korrespondens sker via e-post. Antalet "vanliga" brev minskar stadigt.
Den ekonomiska krisen gör att "brev- och paketaktiviteterna" minskar överlag. Företag skickar mindre post, kunderna handlar mindre, vilket leder till färre pakettransporter.
"Det här har lett till dem värsta ekonomiska krisen för posten sedan Benjamin Franklin bildade det federala postväsendet 1775", skriver USA Today.
Konsekvensen kommer som ett brev på posten (hrmm). Och den svenska posten kan visa vägen. Redan nu har US Post Service gått in med en förfrågan till kongressen om att överväga att dra ner antalet brevleveranser till hushåll från dagens sex till fem per vecka. Exit: Lördagsutbärningen, alltså. Dessutom diskuterar man att lägga ner ett antal postkontor.
Sannolikt är det bara en tidsfråga innan vi sett det sista riktiga postkontoret också här i USA.
Också bankerna kommer sannolikt att tvingas skära ner sin kundservice kraftigt framöver. I dag är det väldigt tätt mellan bankkontoren och de har överlag väldigt generösa öppettider - bland annat öppet på lördagar. I takt med att allt fler kunder väljer att skära ner på check- och kontakthanteringen och istället gå över till olika automatiska transaktionsmöjligheter (eller "självkörda"), kommer det att bli alltmer ohållbart att hålla så många bankkonror öppna som i dag.
söndag 1 februari 2009
Den svenska mästaren i amerikansk media
New York Times och Washington Post tecknade båda sympatiska porträtt över Ingos karriär, med naturligt fokus vid de tre mötena mot Floyd Patterson. Ingemar utmålades väl inte som någon av de störra mästarna, men hans höger var imponerande och N Y Times beskriver hur chockade alla var när han vann den första matchen mot Floyd i New York. Oddsen var fyra mot ett i amerikanens favör.
Båda tidningarna beskriver Ingemars annorlunda uppladdning före matchen. Han var öppen och trevlig, åkte ofta in till stan och dansade, åt god - och onyttig - mat, hade med sig familjen på träningsöägret och så vidare. Det var en ny stil som störde boxningspuritanerna, men charmade många amerikaner.
Märkligen nog skriver ingen av de amerikanska tidningarna ett ord om att Ingemar Johansson var gaisare...
Såväl Ingemar som Floyd, Muhammad Ali och många andra stora boxare har drabbats av olika former av neurologiska sjukdomar i högre åldrar. Det är väl ingen tvekan om att boxningen inte är helt nyttig för hjärnan, om man säger så. Det är uppenbart dumt att ta emot upprepade slag mot huvudet.
Samtidigt är det en sport som fascinerar. Och som kommer att fortsätta att fascinera, även om Ingemar själv trodde att boxningen som sport skulle vara borta inom 20-30 år.
Jag har skrivit en mer personligt färgad text om Ingemar Johansson på min privata blogg, om någon är intresserad. Länken är här.