Häromdagen presenterade Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) en rapport om vaccinationer och riskerna för svåra biverkningar. Enligt expertgruppen finns det inga vetenskapliga belägg för samband mellan barnvacciner och t ex autism. Anders Lindberg, en av Sveriges ledande experter inom området, intervjuades av Ekot och sa bland annat följande om vaccinationer och autism:
"Det är ovanligt väl undersökt eftersom den här frågan och hypotesen kom upp. Därför finns det många som har gjort studier på detta på olika sätt. Därför tycker jag att vi står stadigt när man säger att den här hypotesen inte har något stöd, jag är inte orolig för detta".
Och i dag rapporterar Washington Post (med flera) om att en särskild federal domstol kommit fram till samma slutsats som den svenska expertgruppen: Det finns inga samband. Ett antal föräldrar till barn med autism eller liknande diagnoser/symptom har drivit frågan under en följd av år.
Diskussionen om barnvaccinationer har tidvis varit intensiv, både i Sverige och i USA. Under en period gav detta utslag i att antalet barn som inte blev vaccinerade steg, något som bekymrade barnläkare och andra ansvariga. Under senare år har dock andelen vaccinerade barn ökat igen och ifrågasättandet är inte längre riktigt lika omfattande. Både i Sverige och i USA vaccineras mer än 90 procent av alla barn.
I stort sett alla experter, forskare, läkare och andra insatta är överens om att fördelarna med vaccinationer vida överstiger de belagda biverkningar som finns, t ex att en del barn kan drabbas av feber efter att ha fått sin spruta. Skulle vi sluta massvaccinera barn lämnar vi åter fältet fritt för sjukdomar som ställer till med omfattande och allvarliga skador och ett ökat antal dödsfall bland befolkningen.
Förhoppningsvis kan nu förtroende för vaccinationsprogrammen runt om i världen ytterligare stärkas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar