onsdag 4 februari 2009

Avhållsamhet eller informerade sexuella aktiviteter?

President Bush har under sina åtta år som president drivit avhållsamhetslinjen både nationellt och internationellt. Det är genom att låta bli att ha sex som oönskade graviditeter och sexuellt överförda sjukdomar kan undvikas.

Det finns onekligen en poäng i detta. Har man ingen sex kan man ju inte heller - med något historiskt undantag - bli med barn. Man kan normalt inte heller bli smittad av könssjukdomar. Så visst är avhållsamhet effektivt. Problemet är bara att folk har sex i alla fall. Oavsett vad presidenten säger och tycker.

Bushadministrationen satsade årligen omkring en miljard kronor på så kallad abstinence-only education i USA, undervisning om avhållsamhet i skolorna. Denna form av undervisning har i allt större utsträckning ersatt mer reguljär sexualkunskap.

Resultatet har blivit en generation ungdomar som nu kommer ut och sexdebuterar med sämre kunskap om preventivmedel och om hur man kan ha säker sex. Resultatet börjar visa sig i statistiken. Både sexuellt överförda sjukdomar och tonårsgraviditeter ökar i USA.

"En katastrof", säger en forskare som jag intervjuat för RFSU:s tidskrift Ottar. Artikeln har precis webbpublicerats och kan läsas här.

Inga kommentarer: