måndag 9 februari 2009

Imagining Life Without Lawyers

Tidskriften Newsweek hade ovanstående rubrik på en artikel i senaste numret. Texten handlade om USA som juristernas förlovade land och om en bok som författaren - och advokaten! - Philip Howard nyligen givit ut: "Life Without Lawyers".

Bortsett från en del politiska undertoner av neoliberal kulör i hans bok ("ju färre regler och lagar desto mer frihet för individen" etc.), har Howard helt klart en poäng i sin kritik av hur USA formligen håller på att bakbinda sig själv i alla rättsliga tvister och processer.

Några exempel ur boken:
  • En domare i DC som stämde en tvätteriägare på 54 miljoner dollar på grund av ett par bortslarvade byxor.
  • En lärare som blev stämd efter att ha flyttat på en elevs fingrar i samband med flöjtlektion. Fingrarna var på flöjten.
  • Skolor som inte längre har några raster eftersom eleverna kan skada sig när de leker och skolan därmed kan bli stämd.
  • Varningstexten på den 15 centimeter långa fiskekroken: "Harmful if swallowed".

Det finns hur många andra exempel som helst att hämta ur den amerikanska vardagen. Det är uppenbart att rättsstrukturen här inbjuder till stämningar och i många fall får helt absurda följder. Enligt Philip Howard är det rent av en fara för utvecklingen och framtidsoptimismen:

"Det här håller på att förvandla amerikanerna till neurotiska fegisar som ständigt och oroligt tittar bakåt istället för att blicka framåt", menar Howard (min översättning).

Systemet innebär att jurister är en efterfrågad yrkesgrupp. Och naturligtvis finns det massor av jurister i USA - mest i hela världen. Närmare bestämt omkring 1.115.000 stycken. Det innebär att det går en jurist per 265 invånare. Näst flest finns i Brasilien, där det går 326 personer på en jurist. Sveriges antal ligger någonstans i mitten av jämförbara länder. Vi har en jurist per 600 invånare ungefär.

Bara för att jämföra med en annan yrkesgrupp: Läkare. I USA går det 400 personer på en läkare. I Brasilien 900. Och i Sverige drygt 300.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Egentligen borde man väl snarast gråta eller åtminstone förfasa sig riktigt ordentligt, men exemplen du ger från boken får mig mest att skratta! Kan det här verkligen vara sant?! Det är en riktigt, riktigt absurd värld vi lever i, där skolorna börjar ana att barnen faktiskt kan skada sig om de leker. För att inte tala om fiskekroken! Det hela liknar mest ett av alla de där massmejlen med olika lustigheter man får med jämna mellanrum...
/Hanna

Peter sa...

Jo, jag håller med. Men vi stöter på sådana små och stora absurdideter nästan varje dag här. Själv råkade jag ut för det när jag skulle till en nationalpark uppe i bergen på en kombinerad jobb- och vandringstripp. Men eftersom det kommit några centimeter snö var hela parken stängd. Bilar kunde slira och folk kunde halka. Det var bara att köra hem igen. Varje gång det snöat stänger skolan skolgården eftersom det anses vara halt och för farligt att leka. Att bada utan att det finns en badvakt på plats är det inte tal om. Att man som förälder säger att man självklart tar ansvar för sina egna barn spelar ingen roll. Ingen badvakt = inget bad. Osv. Osv.