tisdag 3 februari 2009

Extra! Tom Daschle hoppar av

Tom Daschle, Barack Obamas tilltänkte hälso- och sjukvårdsminister, hoppar av som en konsekvens av hans trassliga skatteaffärer. Han lät bli att betala en skatteskuld på närmare 130.000 dollar och gick så sent som i går ut med en offentlig ursäkt för detta. Hans har också reglerat sin skatteskuld, som till slut hamnade på drygt 140.000 dollar.

Daschle, som är en välkänd politiker och debattör särskilt inom den amerikanska vårdsektorn, var en av Obamas första val bland de tyngre ministerposterna. Hans ministerpost skulle upp i kongressen för godkännande inom kort.

Hans avhopp skedde efter att han fått hård kritik för sina skatteaffärer under de senaste dagarna. Avhoppet måste betraktas som ett stort och allvarligt bakslag för presidenten. Tom Daschle skulle leda arbetet med den omfattande hälso- och sjukvårdsreform som Obama lovat genomföra.

Det är oklart vem som kommer att nomineras istället.

Obama har haft flera besvär med sina toppval: Finansminister Timothy Gethner har också haft skattetrassel. Och så sent som i dag hoppade Nancy Killefer av på grund av samma skäl. Hon var utsedd för att leda arbetet med att se över och spara in på federala utgifter - ett annat av Obamas vallöften.

Inga kommentarer: