onsdag 25 februari 2009

Detaljhandeln under isen

Jag tycker mig ha märkt det med egna ögon när jag varit ute och shoppat; Allt färre kunder i de stora galleriorna, fler butiker med "Going out of business"-skyltar och sale, sale, sale överallt. Jag pratade med en bekant som jobbar i en butik här i Georgetown häromveckan och han sa att den här vårens storhelger - framförallt påsk - kommer att avgöra framtiden för många mindre och medelstora affärer. De flesta balanserar redan på kanten och dålig försäljning den närmaste tiden är lika med nedläggningar eller åtminstone kraftiga neddragningar.

Och nu kommer också alltmer statistik som visar att de ekonomiska problemen för hela detaljhandeln är djupa och omfattande. De större varuhuskedjorna redovisar alla kraftigt minskade föräljningar och ett vinsttapp på mellan 40 och 60 procent jämfört med för ett år sedan.

Alla har minskat på personalstyrkan och dragit ner på planerna att öppna nya butiker. Macy's ska sparka 7 000 personer, liksom Home Depot. Nordstrom's, Office Depot, Target, Radio Shack är andra jättar som aviserat kraftiga besparingar.

De stora shoppingcentra som omger städerna överges alltmer av folk och nu har flera börjat dra ner på öppetiderna. Det finns helt enkelt ingen anledning att öppet när det ändå knappt är någon där och handlar.

Detaljhandlens kris är ett tecken på amerikanernas överkonsumtion under en följd av år. En analytiker intervjuad i dagens Washington Post säger att USA fortfarande är "overstored" och att det kommer att bli "betydligt fler nedläggningar" av butiker och varuhus den närmaste tiden.

2 kommentarer:

Werner sa...

Ja, det är många faktorer som talar för en fortsatt nedgång i ekonomin. En svårighet med ekonomiska prognoser att de påverkar den ekonomiska utvecklingen, förstärker den. (Vädret däremot låter sig inte påverkas av väderprognoser.) Det gör att när det börjar dyka upp trovärdiga, positiva prognoser kan vi kanske vänta oss en snabb uppgång. Det gäller att verkligen hålla ett öga på de offentliga prognoserna.
Hör av dig när du misstänker att något positivt är på gång.

Peter sa...

Det är ett intressant fenomen, det där med att negativ rapportering förstärker den negativa utvecklingen och vice versa. Det visar hur mycket ekonomi handlar om psykologi, förväntningar och "befaringar" istället för konkreta händelser eller mätbara resultat.
Jag lovar att höra av mig om jag ser några indikationer på en vändning... I dag har det överlag varit dystra rapporter. GM är i stan för att be om ytterligare statligt stöd. Företaget redovisar en förlust under de senaste tre månaderna på nästan 10 miljarder dollar. Helt obegripligt stora siffror.