De svenska regeringspartiernas energiuppgörelse - som bl a innebär att det blir möjligt att bygga ut kärnkraften i Sverige - väcker uppmärksamhet också här i USA. Och det är med en viss förvåning man konstaterar att Sverige, av många sett som ett föregångsland när det gäller miljöfrågor och satsningar på förnyelsebar energi, nu gör en 180-gradig vändning i kärnkraftsfrågan. Bland andra National Public Radio (NPR) diskuterade ämnet i morse.
I USA har man nu börjat få igång en bredare diskussion om förnyelsebar energi, som vindkraft och solenergi. I skuggan av det höga oljepriset i höstas, en kraftigt ökad medvetenhet om växthuseffekten och Barack Obamas stimulanspaket på 900 miljarder dollar (som innehåller öronmärkta investeringar för "grön energi"), har det redan börjat satsas stora belopp på utveckling av alternativ energi.
I miljödebatten här i USA har det ofta hänvisats till Sveriges - i omvärldens tycke - konsekventa satsning på alternativ energiutveckling och andra insatser för ett hållbart samhälle. För många är Sverige något av en "role model" när det gäller framåtblickande miljöpolitik. Sannolikt är det därför den svenska regeringens ändrade syn på kärnkraftsfrågan väcker intresse och också viss förvåning här i USA.
Det finns totalt drygt 100 producerande kärnkraftsreaktorer i USA. Den senaste laddades 1996. Efter det har ingen ny kärnkraft tagits i bruk här. Men det kan bli ändring på det. För ett drygt år sedan kom den första ansökan på 30 år om ett nytt kärnkraftverk in till den amerikanska kärnkraftsmyndigheten. Denna ansökan har sedan följts av flera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar