fredag 20 februari 2009

Saab-kris stort i amerikanska medier

GM:s beslut om att "frisläppa" Saab samt Saabs ansökan om rekonstruktion för att undvika konkurs, är en stor nyhet här i amerikanska medier. Saab beskrivs överlag som ett stort problem och ett sänke för GM "under årtionden" och många menar att GM borde fattat det här beslutet långt tidigare.

Saab var helt enkelt en felsatsning av GM redan från början, menar analytiker. De flesta verkar vara inne på att att det svenska bilmärket snart är ett minne blott; det är bara en tidsfråga innan den oundvikliga konkursen är ett faktum.

Återstår att se hur det blir med det. Hur som helst så kan Saab bli det första bilmärkret att falla i kölvattnet av den globala ekonomiska krisen i allmänhet och bilindustrins akuta kris i synnerhet.

Överhuvudtaget domineras den amerikanska mediala rapporteringen nu mer än någonsin av ekonomi. Dow Jones index var det lägsta på sex år i går och morgonen innehöll inte en enda ljusglimt i det kompakta ekonomiska mörkret.

"Vi står på randen av en världsdeflation", som en bedömare uttryckte det.

2 kommentarer:

Werner sa...

En fundamental fråga inte bara för SAAB utan för hela världsekonomin är om detta är en tidsbegränsad nedgång eller en vändning mot en livsstil som tvingas ta hänsyn till jordens begränsade resurser.

Kan SAAB bli lönsamt om två-tre år trots att det inte varit det på många år? En del anser att svenska staten skall hjälpa SAAB att överbrygga gapet, men leder inte bryggor rätt ut i havet?

Kan världsekonomin komma tillbaka till vad den har varit? Är det någon som törs ta upp den frågan i debatten?

Peter sa...

Man har länge pratat om att utvecklingsländernas förbättrade standardnivåer ska elda på världsekonomin i och med att efterfrågan på produkter och tjänster kommer att öka i snabbare takt. Samtidigt finns det ju begränsande faktorer, som begränsade resurser/råvaror, nödvändiga miljöhänsyn och grundläggande värdefördelning. Jag tror att världsekonomin kan fortsätta att utvecklas, men att de rikaste nationerna knappast kan räkna med så värt mycket mer tillväxt. Det handlar snarare om att resten av världen förhoppningsvis kan börja närma sig våra nivåer och att ekonomin i så fall skulle växa mest i de svagaste och fattigaste delarna av denna jord.