måndag 23 februari 2009

Allt fler miljöflyktingar

Det är inte läge att köpa ett hus nära havet de närmaste århundradena. Klimatförändringarna kommer att leda till att jordens havsnivå stiger. Och i kombination med ökad erosion innebär det att låglänta kuststräckor hamnar under vatten.

Dagens Washington Post berättar om det lilla öriket Kiribati, som har lite drygt 100.000 invånare och ligger nordöst om Australien. Nationens runt 30 öar är alla låglänta och det behövs inte någon stor höjning av havsnivån förrän det mesta av nationen ligger under vatten. Presidenten har redan tagit upp frågan om en framtida massevakuering av landets invånare och han har vädjat om internationellt stöd för att kunna genomföra detta.

Antalet eko- eller miljöflyktingar - personer som frivilligt eller ofrivilligt flyttar på grund av miljöförändringar - ökar på jorden. Det har alltid funnits människor som flytt på grund av naturkatastrofer, långvarig torka, översvämningar och så vidare. Men trenden är tydlig. Enligt forskare vid brittiska Oxford University fanns det omkring 25 miljoner "ecomigrants" för tio år sedan. Detta antal är nu "a good deal higher", enligt universitet.

De allra flesta som flyttar eller flyr från miljöförändringar är fattiga människor i utsatta delar av tredje världen. Det handlar om länder som Bangladesh, Filippinerna och Indonesien, stater runt Sahara och liknande. Men nu börjar också personer från mer välbärgade delar av världen flytta av miljöskäl i allt större utsträckning. The Post tar upp flera exempel från USA, välkända fall som Katrina som ledde till att tusentals människor flydde från kusten och bosatte sig längre norrut. Men också folk som emigrerar till andra och mer "ekotrygga" länder som Nya Zealand.

Adam Fier och hans familj har precis flyttat dit. Bekymrade över de framtida klimatförändringarnas konsekvenser, satte de sig ner i sitt hus strax utanför DC och studerade olika delar av jorden. Var skulle det vara bäst och tryggast att bo i en tid med stora kommande miljöförändringar på omkring 100 års sikt? De tittade på saker som olika länders miljöpolitik, tillgång till naturresurser, geografiskt läge, klimat, topografi, risk för konflikter etc. De kom fram till att Nya Zealand är det bästa landet att bo i på sikt. Så de sålde hus, bil, bohag och flyttade dit med sina två små döttrar.

Skandinavien och Sverige kan väl sannolikt räknas som det nordliga halvklotets motsvarighet till Nya Zealand. Liknande klimat, stabila politiska strukturer, gott om naturresurser, relativt djup miljömedvetenhet och så vidare.

Det skule vara intressant att se om också vi börjar se tendenser till ökad immigration på grund av miljöskäl.

1 kommentar:

Taina sa...

Intressant inlägg! Har inte funderat så mycket kring frågan om sk miljöflyktingar. Däremot har jag ibland förundrats över de som bor i jordbävningsdrabbade områden. Vi får väl hoppas att alla börjar bli miljömedvetna innan de flyttar.Om inte, så blir vi väldigt många på ett och samma ställe. Och det kräver ju en del av Moder Jord. Då måste det byggas nya och fler hus, mer kommunikationsmedel och slitaget bör bli större.