tisdag 3 februari 2009

Svenska Posten visar vägen

Som gammal brevbärare är det lätt att bli upprörd över postutvecklingen i Sverige. Inga postkontor, kraftiga nerdragningar av övrig service, sämre postgång, färre brevlådor, längre mellan tömningar etc.

Därför har det varit ett nöje och en smula trösterikt att komma över hit till USA de senaste decenniet. Det amerikanska US Postal Service har varit ett stabilt fäste för oss gamla postisar. Lördagsutbärning av post, riktiga postkontor, många postkontor, gott om brevlådor som töms ofta, visslande och glada brevbärare...

Men nu är det slut på det. USA Today rapporterar i dag om att den amerikanska posten är i djup kris. För andra året i rad gick posten med förlust förra året. På två år har man gått back med nästan åtta miljarder dollar. Förmedlad post minskade med 4,5 procent förra året och årets minskning lär bli ännu större.

Det finns flera anledningar till denna kräftgång.

Det traditionella sättet att betala räkningar eller få inkomster på i det här landet har länge varit via checkar, oftast förmedlade via brev. Det känns en aning gammaldags för oss som är vana vid Internetbanker sedan många år - och mycket riktigt börjar nu de moderna sätten att transportera pengar hit och dit slå igenom också i USA. Allt fler får sin lön direkt insatt på sitt konto, allt fler betalar sina räkningar via Internetbank eller automatiska tjänster.

Allt mer korrespondens sker via e-post. Antalet "vanliga" brev minskar stadigt.

Den ekonomiska krisen gör att "brev- och paketaktiviteterna" minskar överlag. Företag skickar mindre post, kunderna handlar mindre, vilket leder till färre pakettransporter.

"Det här har lett till dem värsta ekonomiska krisen för posten sedan Benjamin Franklin bildade det federala postväsendet 1775", skriver USA Today.

Konsekvensen kommer som ett brev på posten (hrmm). Och den svenska posten kan visa vägen. Redan nu har US Post Service gått in med en förfrågan till kongressen om att överväga att dra ner antalet brevleveranser till hushåll från dagens sex till fem per vecka. Exit: Lördagsutbärningen, alltså. Dessutom diskuterar man att lägga ner ett antal postkontor.

Sannolikt är det bara en tidsfråga innan vi sett det sista riktiga postkontoret också här i USA.

Också bankerna kommer sannolikt att tvingas skära ner sin kundservice kraftigt framöver. I dag är det väldigt tätt mellan bankkontoren och de har överlag väldigt generösa öppettider - bland annat öppet på lördagar. I takt med att allt fler kunder väljer att skära ner på check- och kontakthanteringen och istället gå över till olika automatiska transaktionsmöjligheter (eller "självkörda"), kommer det att bli alltmer ohållbart att hålla så många bankkonror öppna som i dag.

Inga kommentarer: