söndag 8 mars 2009

Arbetslösheten mot nya höjder

I slutet av förra veckan kom arbetslöshetssiffrorna för februari här i USA och de var värre än vad många trodde. Mer än 600 000 personer miste sina jobb under månaden och arbetslöseheten är nu uppe i 8,1 procent. Så hög har den inte varit på decennier och nu menar allt fler bedömare att arbetslösheten kommer att överstiga 10 procent redan i höst eller åtminstone före årsskiftet.

Mest modest i sina prognoser är Federal Reserve, som spår att arbetslösheten kommer att ligga på runt 9 procent vid nästa årsskifte.

I slutet av november förra året intervjuade jag Tom Woodruff, en av ledarna för fackförbundet SEIU. Han var säker på att arbetslösheten, som då precis började närma sig 7 procent, skulle bli större än 10 procent på kort tid.

Då, för bara drygt tre månader sedan, var det inte särskilt många som höll med. Men det ser ut som om Woodruff kommer att få rätt. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan var tionde amerikan går utan jobb.

För övrigt kan jag rekommendera en intressant artikel av Svenskans USA-korrespondent Karin Henriksson i dag. Hon skriver om hur begrepp som kommunism, socialism, planekonomi och marxism nu används flitigt i den aktuella amerikanska politiska debatten. Läs artikeln här.

Inga kommentarer: