tisdag 24 mars 2009

Positiva tecken börjar hagla i luften

Min trogne läsare och kommentator Werner uppmanade mig för en tid sedan att spana efter tidiga tecken på en vändpunkt för den ekonomiska krisen. Hans tanke var att det nu finns ett sådant uppdämt behov av positiva signaler att det minsta tecken kan trigga igång en veritabel kedjereaktion.

Well, jag tror att Werner är inne på rätt spår.

I går och i dag, tisdag, svämmades plötsligt de amerikanska medierna över av positiva tecken. Till och med ärkekonservativa Fox News, som alltid lyckas hitta någon negativ vinkel på allt som sker och som kan bindas till presidenten, gick något motvilligt ut och rapporterade att börsen fått glädjefnatt och att det sannolikt, möjligen, kanske kunde bero på Obama-adminstrationens nya åtgärdspaket för att sanera bankernas urusla kreditaffärer.

USA Today har i dag en hel lista på positiva tecken:
  • Husförsäljningen gå uppåt igen för första gången på länge.
  • Flera branscher rapporterar om fortsatt tillväxt och fortsatt efterfrågan på nyanställningar, t ex vård- och energisektorerna.
  • 4,4 miljoner personer fick nya jobb i januari. Ytterligare 3 miljoner jobb var lediga.
  • Ett antal börser världen över har gått upp kraftigt de senaste dagarna.

Men för att gjuta olja på vågorna kan jag meddela att Dow Jones index är på väg ner i dag. Och även om husförsäljningen ökar, så går fortfarande priserna ner. I västra USA, t ex i Kalifornien, har huspriserna sjunkit med i snitt en tredjedel de senaste tre åren.

Inga kommentarer: