torsdag 12 mars 2009

Ljudföroreningar ger ökade hälsorisker

Socialstyrelsen i Sverige har precis publicerat sin nya Miljöhälsorapport, refererad i bland annat Dagens Nyheter. Precis som tidigare rapporter visar den att buller är på väg att bli ett allt större problem för hälsan. Nästan en av tio svenskar upplever att de störs av buller från t ex flyg eller trafik. Och det finns ett klarlagt samband mellan hjärt- och kärlssjukdomar och buller.

Men om många upplever sig störda av buller i Sverige, hur är det då inte här i USA? När man som svensk kommer hit för första gången, slås man av hur mycket det låter överallt. Det är oljud från odämpade gräsklippare, motoriserade lövblåsare, bussar och lastbilar med ljudnivåer betydligt över alla gränsvärden, uttryckningsfordon som ringer i öronen, hög musik i butiker, klimatanläggningar och fläktar som brummar utan ljudisolering och så vidare.

Problemet med ljudföroreningar börjar uppmärksammas så smått här i USA och att det finns ett samband mellan buller och ohälsa är inte alls ett okänt fenomen. Men landet har en lång väg kvar att gå. Här finns t ex inga nationella standarder för bullernivåer i bostadsmiljö. Och det räcker med att gå ut och lyssna med sina egna öron så förstår man att problemet med buller är betydligt större här jämfört med Sverige.

Den allmänt höga ljudnivån gör också att samtalstonen ligger ett antal decibel högre här. Ibland känns det som om hälften av invånarna är hörselskadade - vilket i så fall förklarar varför alla skriker hela tiden. Jag pratar för övrigt inte särskilt tyst själv numera...

3 kommentarer:

Werner sa...

Jag tror att det är risk för att vi sakta vänjer oss som grodan i det alltmer uppvärmda vattnet. Till slut är man kokt/döv.
Därför är det en sån obeskrivligt stark upplevelse med en vindstilla kväll på landet. Tystnaden gör att man hör de små ljuden i fjärran.
Själen blir alldeles stilla. Man är närvarande på ett alldeles speciellt sätt.

Peter sa...

Vackert skrivet.

Werner sa...

Gick tidigt i morse en promenad i stillheten med hunden Ture. Jag upplever då ett slags närhet till världen som jag aldrig gör i den ljudförorenade storstaden.
Tystnad är en del i livskvaliten.