tisdag 10 mars 2009

Nu ska USA komma ikapp stamcellsforskningen

I går undertecknade Barack Obama ett direktiv till National Institutes of Health att utarbeta riktlinjer för stamcellsforskning på mänskliga embryon. I klartext betyder det att den amerikanska staten nu kommer att gå in och stödja denna forskning med omkring 100 miljoner dollar årligen.

Förre presidenten, George W Bush, stoppade - med några få undantag - allt statligt stöd för forskning på mänskliga embryon. Stoppet har gjort att det i princip inte bedrivits någon större verksamhet inom detta område - vilket lett till att USA halkat efter rejält kunskapsmässigt jämfört med många andra länder.

"Vi kommer att tvingas arbeta hårt för att komma ikapp andra nationer", sa en forskare i dagens USA Today.

Beslutet att åter tillåta att statliga forskningspengar går till forskning på mänsliga embryon är kontroversiellt här i USA. Såväl de katolska biskoparna här i USA som många andra kristna organisationer och föreningar som "The National Right to Life Committee" är tydligt och klart emot denna forskning. Deras principiella inställning är att livet börjar i samband med befruktningen. Och då spelar det ingen roll om man använder ett embryo som bara är sex dagar gammalt och endast består av oerhört liten "cellboll".

President Bush har beskrivit forskningen om och odlingen av stamceller som att "ta oskyldigas liv för att hitta medicinska fördelar år andra".

1 kommentar:

Taina sa...

Äntligen! Med hjälp av stamcellsforskningen så skulle man bland annat kunna minimera lidandet hos många människor som råkat ut för svåra olyckor. Bush såg bara en massa klonade människor framför sig och insåg nog aldrig nyttan av den här typen av forskning. Jag tror att amerikanarna kommer snabbt in på banan igen.