torsdag 26 mars 2009

Om vaccinationer och genus

Här i USA finns det sedan några år möjlighet att vaccinera flickor mot HPV, ett virus som kan leda till ökad risk för livmoderhalscancer. När vaccinet introducerades blev det en rejäl debatt i det här landet om huruvida detta kunde leda till att unga tjejer skulle ha mer sex.

Diskussionen känns väldigt amerikansk, om jag säger så (för den som är intresserad av ämnet sex och puritanism kan läsa ett reportage som jag gjorde för tidskriften Ottar för en tid sedan).

Dagens Washington Post har en intressant uppföljning av den tre år gamla debatten. Det är nämligen så att vaccintillverkarna nu ligger på för att få också pojkar - som kan bära på viruset och smitta en tjej de har sex med - att vaccinera sig mot HPV.

Tror någon att det blir samma diskussion nu? Att det finns risk för att unga killar nu ska ha mer sex?

Nej. Diskussionen handlar istället om andra saker. Är det tillräckligt säkert? Är det verkligen värt pengarna? Är vaccinet effektivt?

"We are still more worried about the promiscuity of girls than the promiscuity of boys. There's still that double standard", säger en professor till The Post.

Dessutom finns det en diskussion om det här verkligen är något för killar att ta - det är ju bara tjejer som kan drabbas av livmoderhalscancer. En av de intervjuade ställer sig frågan om vi hade haft samma diskussion om läget varit det omvända: Om insjuknandet i prostatacancer kunde minska tack vare att kvinnor (och män) vaccinerade sig - skulle någon då ifrågasätta om kvinnorna verkligen skulle ta vaccinet?

I sammanhnaget ska väl nämnas att läkemedelsbolagen naturligtvis har ett rent kommersiellt intresse av att också killar ska vaccinera sig - då får de ju sälja mer.

I Sverige har Socialstyrelsen nyligen beslutat att alla flickor i årskurs 5 och 6 ska erbjudas vaccin mot HPV. När det gäller vaccination av pojkar har myndigheten beslutat att inte rekommendera detta tills vidare.

2 kommentarer:

Werner sa...

Mycket intressant vinkling tycker jag. Speciellt genusfrågor får en intressant belysning när man kastar om rollerna. Om det var pojkarna som fick cancer, skulle vi tvinga tjejerna att vaccinera sig?
Argumentationen för att nu killarna skall vaccinera sig störs - som ofta är fallet - av att man undrar vad det är som främst driver frågan: omsorg om människor eller vaccintillverkarnas profit?

Peter sa...

Det är alltid intressant att ändra förutsättningarna för att få ett perspektiv på könsroller. Vi har ju haft en diskussion också i Sverige om huruvida kvinnor överlag får sämre vård än männen. Det finns studier som visar att det är så, t ex inom hjärt- och kärlsjukvården. Kvinnorna får där generellt färre insatser, mindre avancerade behandlingar och billigare (och oftast sämre) läkemedel.