söndag 29 mars 2009

GM-chefen avgår

Ett dygn innan Barack Obama ska meddela om GM och Chrysler får ytterligare statligt krisstöd så avgår GM:s chef Rick Wagoner. Det skrev flera massmedier i dag, söndag (läs mer i bl a DN). Enligt den amerikanska nyhetstidningen Politico är det Obama som uppmanat Wagoner att avgå - och GM:s VD sedan åtta år har beslutat sig för att göra som presidenten vill.

Han har väl knappast något val. Obama och Vita Huset sitter ju på pengarna och det är uppenbart att både GM och Chrysler behöver ytterligare stöd för att klara av den omedelbara krisen.

Samtidigt vill naturligtvis inte Vita Huset strö pengar omkring sig utan att markera att det måste bli en skärpning. På det sättet kan man säga att Wagoners avgång är ett bondeoffer och ett pris som måste betelas för att få miljardlånet. För det råder ingen egentlig tvekan om att Obama kommer att forstätta stödja bilindustrin. Man har hamnat i det läget att allt annat vore en politisk omöjlighet och att de första miljarderna som skickades över i så fall skulle vara som kastade i sjön.

Den här omgången ber GM staten om 16,6 miljarder dollar i statligt stöd. Chrysler nöjer sig med att be om 5 miljarder. Ford klarar sig fortfarande på egen kassa, men har också stora finansiella problem.

I morgon, måndag, kommer således Barack Obama att ge besked om det blir fortsatt stöd. Och om det kommer att krävas några fler bondeoffer.

Inga kommentarer: